Gubici se samo povećavaju

Objavljeno: 12.8.2018.


Akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Brodu premašio je 600 miliona maraka. Ekonomisti upozoravaju da bi to moglo da znači stečaj. Mora se održati kontakt sa ruskim partnerima i ulagačima, jer ukoliko bi došlo do zatvaranja rafinerije, posledice po Srpsku mogle bi biti ogromne, poručuju iz opozicije.
Za 11 godina, od kada je zvanično privatizovana, Rafinerija nafte u Brodu suočava se sa gubicima. Trenutno oni su veći od 308 miliona evra. Sama činjenica da jedno privatno preduzeće konstantno posluje u minusu, više je nego interesantna, smatraju stručnjaci.

Još je interesantnije da u cijeloj toj situaciji niko ne spominje ni potraživanja, a ni stečaj. Ako Rafinerija ne radi punim kapacitetom ona mora da pravi troškove koje ne može da pokrije.

Za ekonomisku Zorana Pavlovića to su zabrinjavajući podaci.

“Ako je takva situacija, dakle ako niko ne prerađuje dovoljno sirove nafte i ne može da pokrije troškove svog poslovanja onda nekome duguje. Kada to pogledamo zaista bi bilo potrebno i nužno, da inspektori Poreske policije ispitaju kod koga su neplaćeni računi, odnosno gdje je sav taj novac koji se svake godine pojavljuje kao gubitak. A evo vidimo da je za prvih pola godine gubitak bio 16 miliona KM. Znate gubitak mora neko da plati”, kaže Pavlović.

On smatra da bi ovim problemom morala da se pozabavi Poreska uprava Republike Srpske jer je u ovom trenutku teško reći šta je osnov tolikih gubitaka i kome se toliko duguje.

Međutim, Poreska uprava u revizorskom izvještaju za prošlu godinu kaže da se najveći dio dugova brodske rafinerije odnosi na kredite i kamate prema povezanim licima.

Navode i da je rafinerija jedan od najurednijih poreskih obveznika.

“Što se tiče reprogramiranih poreskih obaveza ovog poreskog obveznika, obavještavamo Vas da je Rafineriji nafte Brod odobren reprogram u iznosu od 127,4 miliona maraka (63,7 miliona eura), te da je preostalo još devet rata, odnosno 19,1 milion maraka. Rafinerija nafte Brod redovno izmiruje i rate odobrenog reprograma – saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Rok za otplatu reprograma produžen je do jula naredne godine. Iz opozicije kažu da se Rafinerija Brod i ostale članice Optima grupa, koje su činile bivšu Naftnu industriju Republike Srpske, suočavaju sa gubicima počevši od dana privatizacije do danas. Posledice po Srpsku mogu biti katastrofalne.

“Godinama nezavisni revizori reguliše kontrolu nad akcionarskim društvima u okviru Optima grupe konstatuju i da se objavljuje na banjalučkoj berzi, na njihovoj stranici da je nemoguće da Rafinerija opstane bez vanjske finansijske pomoći vlasnika, odnosno Njeftgazinkora, preko njega Zarubrežnjefta koji je najveći povjerilac. Tu postoji realna opasnost da ruski vlasnici rafinerije jednog dana konstatuju da im to više nije isplativo da održavaju, jer gomilaju se gubici i stave ključ u bravu. A onda će nastati veliki problem za cijelu regiju Posavine, nije to samo problem Broda. Čitav niz problema bi se otvorio u tom slučaju. Jedna vrlo loša situacija koja može imati loše reperkusije”, upozorava predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

On navodi da gubitak koji brodska rafinerija ima u ovom trenutku, a to je preko 600 miliona maraka, mnogo je veći od gubitka koji je zatečen u trenutku kada je izvršena privatizacija prije 11 godina.

“U trenutku kada je privatizovana, Rafinerija nafte u Brodu, čiji je većinski vlasnik Njeftgazinskor, zapošljavala je 1.400 radnika. Sada je taj broj oko 950. I dok se broj radnika smanjuje, gubici kompanije se povećavaju”, konstatovao je Čavić.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *