Da li je onlajn nevjera bolna kao prava?

Objavljeno: 12.8.2018.


Provalili ste kompjuter, tablet ili smartfon partnera i otkrili njegovu bogatu prepisku sa nekom drugom? Iako nije bilo telesnog kontakta, osećate se prevareno. Saznanje da se nisu videli uživo donekle vas je umirilo, ali vas problem i dalje muči.
Virtualna afera

Većina ljudi oba pola oseća se isto u takvoj situaciji. Internet nevera ili virtualna afera je odnos koji se održava preko društvenih mreža, mejla ili programa za dopisivanje. On može uključiti emocionalnu bliskost, poveravanje tajni, izraze simpatija, ljubavne izjave i virtualni seks, sve do masturbacije pred kamerama.

U jednom istraživanju, 71 odsto ispitanika ocenilo je kao neveru romansu preko interneta koja uključuje sajberseks, dok ih je 55 odsto proglasilo neverom online vezu bez sajberseksa.

Fantazija lepša od stvarnosti

Istraživanja pokazuju da virtualni “ljubavnici” nekoliko dana od upoznavanja počinju da dele tajne, raspravljaju o ličnim problemima i seksualnim ukusima. Mnogi korisnici tvrde da im virtuelni odnos pruža više zadovoljstva od odnosa licem u lice.

Ovo je posledica sklonosti virtualnih ljubavnika da jedno drugo idealizuju, jer žele da veruju da su upoznali nekoga ko im odgovara. Pored toga, virtualni partneri se u porukama prikazuju u najboljem svetlu i mnogi se obilno služe lažima. Fantazija je važan faktor u onlajn aferama, a fantazija uvek nadmašuje stvarnost.

Ako preljubnik ne napravi ozbiljnu grešku u koracima, nije lako otkriti internet neveru. Mnogi partneri imaju eksplicitan ili prećutan dogovor da jedno drugome ne gledaju gadžete. Ako ga suprotno dogovoru ili praksi odjednom zatražiš zvučaće kao da ga optužuješ.

A optužba bi mogla biti neutemeljena. S druge strane, odbijanje davanja gadžeta, profila na Fejsbuku ili i mejla na uvid partneru nije dovoljan dokaz nevere. Ali i svako može imati opravdanih i poštenih razloga za čuvanje podataka na svom uređaju.

 
Foto: Thinkstock

Znakovi onlajn nevere

Ako ostaje sam za kompjuterom do kasnih sati? Budi se ranije nego što je uobičajeno i odmah seda za kompjuter? Ako mu se približiš i pitaš ga šta radi, munjevito menja aplikaciju? To bi mogli biti znakovi onlajn nevere.

Ako odlazi često u kupatilo sa nekim od aparata i tamo provodi neuobičajeno dugo vremena, a kad mu pokucaš na vrata neuverljivo ti dovikuje da će “odmah izaći, samo što nije”? To je takođe dovoljno dobar temelj za sumnju.

Terapijske mogućnosti 

Terapija za internet neveru slična je onoj za neveru u stvarnom životu. Terapeuti s parovima obrađuju pitanja poverenja, izdaje i opraštanja. Struk podstiče parove da zajedno posećuju internet stranice s romantičnim i seksualnim sadržajima radi usvajanja novih veština.

Preporučuje im i da presele kompjuter u zajedničku prostoriju i da dogovorno instaliraju aplikacije za praćenje onlajn aktivnosti. Terapija je otežana ako preljubnik ne smatra svoje internet aktivnosti neverom. Uobičajena su opravdanja “nisam spavao s njom” ili “nisam se sastao sa njom uživo”.

Stručnjaci kažu da je već i emocionalni odnos “prava” nevera, ako je prevareni partner doživljava takvom. Osoba prevarena u virtualnoj aferi može patiti jednako kao i da je njen voljeni vara u stvarnom životu.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *