Sukobi u Bukureštu, povrijeđeno 440 osoba

Objavljeno: 11.8.2018.


U sukobima demonstranata i policije u Bukureštu povrijeđeno je 440 osoba, među kojima 24 pripadnika policije.
Sukobi su izbili tokom protesta hiljada Rumuna koji žive u inostranstvu, a koji su nezadovoljni radom ljevičarske vlade.

Služba za vanredne situacije navodi da je njih 65, od kojih devet policajaca, zadržano u bolnici.

Do sukoba je došlo sinoć kada su neki od desetine hiljada učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata.

Foto: Tanjug-AP
Više osoba je privedeno, a policija je tokom večeri u nekoliko navrata koristila i vodeni top.

Kako je saopštila hitna pomoć u Bukureštu, među povrijeđenima ima i demonstranata i policajaca, od kojih su neki zadobili povrede glave dok su se drugi nagutali suzavca.

Rumunski predsjednik Klaus Joanis, kritičar vlade, saopštio je da “oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda”, koju je nazvao neproporcijalnim odgovorom na mahom mirne proteste.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv ljevičarske vlade u Bukureštu zahtijevajući njenu ostavku i zalažući se za prijevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su na način na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *