Želite porodicu? Zaboravite na uske gaće

Objavljeno: 10.8.2018.


Ako planirate da u skorije vreme prvi put postanete otac, zaboravite na uske gaće, jer one “ubijaju” spermatozoide.
To je pokazala nedavna studija objavljena u časopisu “Human Reproduction”. Zato se muškarcima koji žele da postanu očevi preporučuje nošenje što “komotnijeg” donjeg veša, poput bokserica.

U poređenju s muškarcima koji nose uske slip gaće, oni koji preferiraju bokserice imaju veći broj i koncentraciju spermatozoida, a i njihova pokretljivost je bolja.

Tim naučnika koji je vodila Lidija Minjez Alarkon s harvardske T.H. Čan škole za javno zdravstvo u Bostonu, sproveo je istraživanje na spermatozoidima 656 muškaraca normalne telesne težine starosti između 18 i 56 godina, čije su se partnerke tamo lečile od neplodnosti.

Ustanovili su da je kod muškaraca koji su nosili bokserice koncentracija spermatozoida bila za 25 odsto veća od one u grupi ispitanika koji su nosili slip gaće.

Razlog tome je, smatraju naučnici, niža temperatura oko testisa, a još odranije je poznato da uspešna proizvodnja spermatozoida zahteva temperaturu koja je oko četiri Celzijusova stepena niža od prosečne telesne temperature.

Foto: Thinkstock

To je potvrdio i profesor Ričard Šarp s Univerziteta u Edinburgu koji se bavi naučnim istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje.

S njim je saglasna i profesor endokrinologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ešli Grosman, te dodaje da su rezultati studije dovoljno značajni za tako malu životnu promenu.

Istovremeno naučnici i iz drugih krajeva sveta ukazuju na niz praznina u istraživanju koje ostavljaju mesta sumnjama te ističu potrebu za dodatnim istraživanjima.

Naime, dok su učesnici istraživanja u bolničkim ustanovama dali na analizu uzorke spermatozoida i krvi, odgovori na pitanje o donjem vešu bili su lični i stoga verovatno nepouzdani.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *