Pomoć u borbi sa migrantskom krizom: EU dala još šest miliona evra BiH

Objavljeno: 10.8.2018.


Evropska komisija danas je usvojila specijalnu mjeru u vrijednosti od šest miliona evra za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskim tokovima.
Sredstva EU će unaprijediti kapacitete Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, osigurati smještaj i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante, te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica, a na taj način će podržati i prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

Ta sredstva nadovezuju se na iznos od 1,5 miliona evra koji je postao dostupan u junu kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica i migranata. Pored humanitarne pomoći, od 2007. godine Evropska komisija pružila je pomoć Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona evra. Od januara 2016. godine, Bosna i Hercegovina je takođe i korisnica regionalnog programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti od osam miliona evra, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH, prenosi Faktor.

Srpskainfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *