Platio kafu i vodu 45 evra! Kako izbeći legalnu krađu na putu?

Objavljeno: 10.8.2018.


Huan Karlos Bustamente otputovao je iz svog rodnog Čilea u posetu Veneciji, a onda je napravio najveću grešku i seo u kafić Lavena.
Nakon što je popio dva espresa i dve flašice vode, stigao mu je račun od 43 evra!

Dobro ste pročitali! Naime, kafa je 11.50 evra, a 10 evra je svaka flašica od 250ml San Pellegrino vode. Šezdesetčetvorogodišnjak bio je besan što je legalno pokraden, pa je iskustvo odlučio da podeli i na društvenim mrežama kao upozorenje ostalim turistima. Oglasio se i restoran, koji je za svoju cenu i te kako našao opravdanje.

“Ljudi se iznerviraju kada im stigne račun jer neće da gledaju kartu pića i pročitaju cene pre nego što naruče. U karti pića jasno pišu cene koje su nesumnjivo veće nego na drugim mestima. Ako žele samo kafu mogu je popiti u bilo kom baru za 1.25 evra“, naveli su iz restorana što znači da se lokacija i pogled zapravo naplaćuju, a ne kafa.

U januaru, grupa turista je pozvala policiju nakon što im je jedan restoran naplatio 1.100 evra za ručak. Stoga, ako putujete u Veneciju, pamet u glavu i dobro gledajte karte pića i hrane pre nego što bilo šta naručite.

Najčešće prevare na koje turisti nasedaju i kako ih izbeći

foto: thinkstock

Hotel

Platili ste hotel još iz svog rodnog grada i sada možete da se opustite. Greška! Na Baliju ćete platiti 21 odsto taksu, u Dubaiju 20 odsto, a postoji još niz zakonskih taksi u različitim državama koje vam hotelijeri mogu zahtevati na licu mesta. Dobro se raspitajte koji tačno hoteli imaju nakdnadne takse, odnosno skrivene troškove, pa ukoliko se neki podjednako dobar nalazi malo niz ulicu, nemojte se uopšte dvoumiti u kojem da rezervišete sobu.

Rent-a-car

Sama ideja da pozajmite auto čiji je rezervoar put je sjajna! Ali, ako mislite da to što se nećete brinuti o gorivu nema cenu varate se – ukoliko se odlučite za full to empty opciju, pun rezervoar vam je naplaćen više nego što bi vam ispalo da ste sami točili na benzinskoj pumpi. Uvek uzimajte full to full rent-a-car što znači da ćete ga vratiti i sami natočiti i tako proći jeftinije.

Bankomati

Kada ste „preko grane“, teško možete da pratite šta se dešava sa vašom karticom. Prvo, čim dižete novac sa stranog bankomata, banka obračunava valute po nekom svom kursu koji vama u tom trenutku nije poznat, a o proviziji da ne pričamo. Jedino rešenje je da se pre podizanja novca raspitate kod lokalaca ili jednostavnom Gugl pretragom vidite uslove banaka koje posluju u zemlji u kojoj se nalazite.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *