Kineska carina stopirala uvoz kontigenta “američkih” Mercedesa

Objavljeno: 10.8.2018.


Krosoveri sa Mercedes-Benz oznakama, koji su proizvedeni u američkoj saveznoj državi Alabama, zadržani su od strane kineskih carinskih organa u Šangaju, zbog potencijalnih tehničkih promblema na vozilima, potvrdio je Daimler juče.
Incident se odigrava u vreme rasplamsavanja trgovinskog rata između Amerike i Kine.

U pitanju su modeli Mercedes-Benz GLE i GLS koji su proizvedeni između 4. maja i 12. juna, a navodno poseduju tehničku neispravnost kočnog sistema koja predstavlja “pretnju po bezbednost”, zaključuje se iz kopije dokumenta kineskih carinskih organa, čija autentičnost nije mogla da bude potvrđena, a koji se širi društvenim mrežama.

U dokumentu se navodi da su organi vlasti u Šangaju, otkrili “nedovoljnu efikasnost” kočnog sistema na točkovima zadnje osovine. Daimler navodi da je kompanija svesna potencijalnog problema na konkretnim primercima dopremljenim u Kinu.

„Sarađujemo sa organima vlasti kako bi problem bio prevaziđen,“ izjavio je portparol Daimlera u četvrtak. Proizvođač nije bio u prilici da komentariše o broju pogođenih vozila, neposredno nakon otkrića mogućeg propusta, a trenutno je angažovan na rešavanju “čisto tehničkog pitanja.“

Kineske vlasti su u sredu objavile da su namerne da uvedu dodatne carine od 25% na, iz Amerike, uvezene proizvode od čelika i automobile, čija se vrednost procenjuje na 16 milijardi američkih dolara. Na ovaj način, produbljuju se trgovinske trzavice na relaciji dve globalne ekonmske supersile.

Baš iz tog razloga, Daimler je u junu 2018. godine, prognozu u pogledu ostvarene dobiti za tekuću godinu, učinio manje optimističnom nego što je prvobitno planirano.

Izvor: Autorepublika

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *