BBC: Marija Kiri najuticajnija žena vijeka

Objavljeno: 10.8.2018.


Poljsko-francuska naučnica Marija Kiri najutjecajnija je žena vijeka , odlučili su učesnici ankete BBC-ja.
Čitaoci BBC časopisa History svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti – riječi koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među polovima.

Na drugom je mjestu američka aktivistkinja Rosa Parks, koja je odbila da ustupi svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih pobornica ženskih prava Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka računalnog programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rosalind Franklin koja je doprinijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

Ovaj popis testament je ženama u istoriji koje su protivno izgledima ostvarile nevjerovatna postignuća“, kazala je Heenali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženjaza prava žena Fawcett Societyja.

Izbor bi mogao izazvati i neke prijepore, piše Guardian. Zaslužuje li Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I jeli Eleanor Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII. francuskog i Henrika II. engleskog, imala veći značaj za svjetsku istoriju od Djevice Marije na 12. mjestu.

Izvor: Bankar

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *