Nutricionisti: Vegetarijanska ili mediteranska ishrana, nema razlike

Objavljeno: 3.8.2018.


Bilo koja dijeta ili plan ishrane podrazumevaju umerene i zdrave obroke, naglašavaju stručnjaci. Pored mediteranske, vegetarijanska ishrana se pokazala kao “pun pogodak”, piše britanski Metro.
Često možemo da čujemo za nove dijete koje “garantovano skidaju višak kilograma”, a poslednja u nizu je liposukcijska, koja izbacuje rafinirane šećere i industrijsku hranu. Ipak, prema mnogima, mediteranska ishrana je i dalje najzdraviji način za gubitak masnih naslaga.

Nutricionisti, međutim, uz mediteransku predlažu i vegetarijansku dijetu, koja se pokazala jednako efikasnom. Međutim, treba obratiti pažnju na to da unosite dovoljno vitamina B12, gvožđa i proteina.

Vegetarijanska ishrana povoljno deluje na naše kardiovaskularno zdravlje, pokazalo je istraživanje na 107 zdravih osoba sa prekomernom telesnom težinom. Tokom pola godine, ispitanici su prva tri meseca bili na mediteranskoj ishrani, a druga tri na vegetarijanskoj dijeti.

Tokom tih šest meseci, učesnici su odlazili na redovne zdravstvene preglede, a nutricionisti su im ujedno savetovali kako da smanje unos kalorija. Istraživanje je pokazalo da su obe dijete bile podjednako efikasne.

Vegetarijanska ishrana smanjuje loš holesterol, koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara i smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema, baš kao i mediteranska dijeta, ističu stručnjaci.

Foto: Thinkstock
Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *