Volkswagen ima problem sa deficitom inženjera

Objavljeno: 2.8.2018.


Volkswagen je upozorio da će manjak inženjera negativno uticati na napore kompanije što brže sertifikuje automobile po novom WLTP ciklusu.
VW doživljava odliv kadrova još od izbijanja dizel skandala septembra 2015. Posledice se reflektuju u nedovoljnom broju inženjera, potrebnih da rade na modelima koji treba da se usklade sa strožom emisionom regulativom, rekao je danas Herbert Dis, generalni direktor konglomerata.

„Izgubljena je ekspertiza u oblasti razvoja motora“, rekao je Dis, objašnjavajući da je sertifikacija motora za redovnu upotrebu mnogo teža po novoj WLTP testnoj proceduri, koja na snagu u Evropi stupa 1. septembra.

Volkswagen je prošle nedelje „oteo“ BMW-ovog stručnjaka za razvoj motora, Markusa Dismana, koji bi trebalo da pomogne u rešavanju gorućeg problema, ali je upozorio da će kašnjenje u dobijanju sertifikata rezultirati „uskim grlima“ za određene modele između avgusta i oktobra.

„To utiče na iskorišćenje kapaciteta naših fabrika, tako da će tokom nekih dana proizvodnja biti stopirana“, rekao je Dis. Mada se VW drži svojih ciljeva vezanih za isporuku, njihovo ispunjenje će biti teško.

„Jedna stvar je ipak jasna: ovo će biti gigantski zadatak za drugu polovinu godine, posebno kada je reč o poslovnoj dobiti“, rekao je Dis, čovek koji je na čelo kompanije došao u aprilu, zamenivši Matijasa Milera.

Na konferenciji za medije održanoj danas, u vezi sa diskusijom oko rezultata u drugom kvartalu, Dis je rekao da transformacija na WLTP proceduru predstavlja „najveći rizik po Volkswagen po pitanju obima proizvodnje i zarade“.

Uvođenje WLTP pravila je ubrzano upravo Volkswagenovim dizel skandalom. Zakonodavci su preduzeli detaljniji pristup analizi vozila i njihovoj emisiji štetnih gasova, uvodeći sveobuhvatiniju testnu proceduru. „Oni obraćaju pažnju na to kakve su gume instalirane i da li je klima uređaj uključen“, rekao je Dis.

U junu, Volkswagen je upozorio da će do 250.000 automobila zakasniti sa plasmanom na tržište zbog uvođenja WLTP-a, da bi prošlog meseca saopštio da će iznajmiti parking prostore da bi odložio zalihe čija će prodaja biti odložena.

Rešavanje proizvodnih „uskih grla“ prouzrokovanih WLTP-om bi moglo da košta Volkswagen više od milijardu evra, rekao je šef finansija, Frank Viter.

Daimler i snabdevačka kompanija Valeo, revidirali su prognozu u vezi sa poslovanjem zbog novih, strožih standarda, kao i trgovinskog rata koji je prouzrokovao tektonske potrese u globalnoj trgovini.

Troškovi dizel skandala

Mada je Volkswagen održao prodaju na visokom nivou, još uvek oseća finansijske konsekvence „dizelgejta“, gotovo tri godine od njegovog izbijanja. Skandal je nemačkog proizvođača vozila koštao do sada 27,4 milijarde evra, a iz zarade u drugom kvartalu je odvojeno 1,6 milijardi za pokrivanje kazni i sudskih troškova.

Izvor: Autorepublika

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *