“Suštinski – to je realizacija ideje ‘velike Albanije'”

Objavljeno: 2.8.2018.


Realizacija ideje “velike Albanije“ se suštinski, ali ne i formalno, nastavlja najavom da će granice Albanije i “države Kosovo“ biti otvorene od 1. januara.
To je rekao Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji dodaje i da su samoproglašena država i Albanija od 2009. godine potpisali više od deset “bilateralnih sporazuma“, te je najava albanskog ministra dijaspore Pandelija Majka o otvaranju granica samo nastavak njihove funkcionalne integracije.

Proroković podseća da je 2006. godine Kontakt-grupa rekla da se definišu tri principa u vezi sa budućnošću Kosova i da je jedan od njih bio da nema ujedinjavanja Kosova sa nekom susednom državom.

“Formalno, Albanci su shvatili da ne mogu da proglašavaju nekakvu ‘veliku Albaniju’ i da se ujedinjuju na takav način, ali oni stvaraju funkcionalnu integraciju i jedan privredni, kulturni, obrazovni i trgovinski sistem”, ocenio je Proroković za Tanjug.

Kako kaže, sa našeg stanovništa sporan je i njihov sporazum o vojnoj saradnji i to što su Priština i Tirana duboko ušli u bezbednosno povezivanje.

“To je neki put koji će slediti, nije to ništa novo, to se već dešava osam ili devet godina i oni nastavljaju taj posao”, dodao je on.

Na pitanje da li sve to predstavlja stvaranje velike Albanije, Proroković kaže da Albanci formalno-pravno za to nemaju podršku, niti ovlašćenje, ali da je suštinski odgovor potvrdan.

“To je stvaranje jednog prostora međusobno uvezanog i integrisanog od Kosovske Mitrovice do Drača i, posmatrajući sa albanskog stanovišta, to nije ništa sporno, to je njihov cilj, koji možemo da prepoznamo.”

Proroković ističe da Srbija mora dosta toga da preduzme u bilateralnim odnosima sa Albanijom, kako bi se taj proces usporio ili potpuno sprečio, kao i tokom pregovora Beograda sa Prištinom.

“Daljih ustupaka ne sme biti, jer put koji nam oni oslikavaju, kojim će se kretati, vrlo je jasan”, poručuje Proroković.

On navodi da međunarodna zajednica nije nikako reagovala na to što su Kosovo i Albanija potpisali više od 10 ‘bilateralnih’ sporazuma 2009. a da su “naše vlasti reagovale nekako, ali, čini se sa nedovoljno energije i koristeći neku argumentaciju koja nije bila primerena”.

“Otuda i ovaj sporazum, i ukoliko se tome niko ne protivi oni nastavljaju dalje, a to dalje jeste funkcionalna integracija Kosova i Albanije”, dodao je Proroković.

Ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko najavljuje otvaranje “granice” između Albanije i Kosova, prenosi kosovski portal Lajmi.net.

“Želimo da otvorimo granicu između Albanije i Kosova. Premijer mi je rekao da je doneta odluka. Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova”, rekao je Majko, prenosi portal.

On je to izjavio na događaju povodom Dana dijaspore, održanom u Srbici, a tom događaju su prisustvovali i čelnici privremenih institucija u Prištini, između ostalih Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Majko je, inače, bivši premijer i ministar odbrane Albanije i član najužeg rukovodstva Socijalističke partije Albanije.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *