Kompanija Tesla u drugom kvartalu zabilježila rekordni gubitak od 717 miliona dolara

Objavljeno: 2.8.2018.


Takvi rezultati su zabeleženi zahvaljujući rastu prodaje Modela 3, ali s druge strane gubitak te kompanije dostigao je rekordne nivoe.
Tesla je u drugom tromesečju isporučio više od 40.000 vozila, uključujući i oko 18.000 Modela 3, navodi se u poslovnom izveštaju te kompanije. Uprkos tome, kompanija je u tom kvartalu zabeležila rekordni gubitak od 717 miliona dolara, gotovo dvostruko veći nego u istom periodu prošle godine.

Troškovi poslovanja porasli su, navodi se u izveštaju, zbog predstavljanja i dostave kupcima modela 3, njihovog novog modela. Iz kompanije upozoravaju i da će veće kineske carine na američke automobile verovatno pogoditi tamošnju prodaju.

Gde će Tesla graditi svoju “giga” fabriku u Evropi?

Američka kompanija Tesla radi na sprovođenju plana da svoju četvrtu “Gigafabriku” napravi u Evropi.

Kako prenosi Vol strit džurnal (Wall Street Journal), čelnici Tesle su razgovarali sa vlastima Nemačke i Holandije o mogućoj izgradnji pogona u jednoj od ove dve zemlje. U Tesli su prvobitno obavili preliminarne razgovore sa predstanicima dve nemačjke savezne države, kako bi pronašli lokaciju za fabriku u kojoj bi se pravili automobili i baterije. Mediji prenose da su pregovori tek počeli pa nije sigurno da će dovesti do dogovora.

Izvršni direktor Tesle Elon Mask je u junu na Tviteru napisao da je primarni cilj kompanije da evropsku fabriku napravi u Nemačkoj, blizu zemalja Beneluksa. Ako bi se Tesla odlučila za takvu lokaciju, pogon bi se dopunjvao sa svojim inženjerskim odeljenjem u nemačkom graduću Pruemu.

Tesla hrabro ulazi u planove o izgradnji nove fabrike iako još uvek nije završena prva u SAD. Uprkos tome, kompanija je prošlog meseca postigla i dogovor sa vladom Kine o izgradnji treće “Gigafabrike” u Šangaju.

Tesla planira da pomoću novih fabrika poveća proizvodnju Modela 3 i sledeće godine počne da pravi i mali krosover Model Y. Osim toga, kompanija radi na razvoju i električnog šlepera Semi, kamioneta i električnog hiperautomobila.

Prema tvrdnjama Maska Tesla je na putu da ima pozitivan priliv keša ove godine, iako je pre samo nekoliko meseci pretilo da upadne u velike probleme.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *