Evropske berze pale, poslovni rezultati razočarali

Objavljeno: 2.8.2018.


Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica su pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim njemačkih industrijskih divova Siemensa i BMW-a.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,5 posto, na 7.611 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 12.593 boda, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.471 bod.

Najviše je jutros pao njemački DAX indeks jer su tamošnje ulagače razočarali poslovni rezultati Siemensa i BMW-a, pa je cijena dionice Siemensa potonula 3,5, a BMW-a 2,6 posto.

Zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata u proteklom tromjesečju, oštro je, gotovo 6 posto, pala i cijena dionice modne kompanije Hugo Boss.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je, takođe, jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Washington poručio da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 1,5 posto, ponajviše zbog oštrog pada cijena dionica na kineskim tržištima.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,1 posto, na 22.512 bodova.

Izvor: Bankar

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *