Bihać na nogama zbog migrnata: Građani protestuju na trgu, Srbi povratnici u svom selu

Objavljeno: 2.8.2018.


Dok hiljade migranata i dalje živi na ulicama, a političari se utrkuju u bombastičnim izjavama, ali ne nude rješenja, u Bihaću građani spremaju protest.
Na ulicama Bihaća pojavili su se nepotpisani plakati sa natpisom “Migrantska kriza – zašto baš Bihać”, kojima se građani pozivaju da se okupe na glavnom granskom trgu u ponedjeljak u podne, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

Izvori Srpskainfo tvrde da iza ovih protesta ne stoji nijedna politička partija, niti organizacija, nego da su se građani sami organizovali jer im je “došlo do guše”.

Ovaj grad je preplavilo više od 2.000 migranata, koji već mjesecima žive u parkovima, pod šatorima i u ruševinama. Kantonlne i državne vasti se već mjesecima ne mogu dogovoriti gdje da otvore sabirni centar za ove ljude, a prijedlog da to bude u selu Lipa, na granici Bosanskog Petrovca i Bihaća izazvao je bunt među Srbima povratnicima, koji su najavili protest u Lipi u porti prohijske crkve, gdje se, inače, održava tradicionalni zbor povodom praznika Svetog Pantelije, koji se obilježava 9. avgusta.

SrpskaInfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *