Toplotni talas: Alarm u ITA, pomor riba u Njemačkoj / VIDEO

Objavljeno: 1.8.2018.


Toplotni talas koji je zahvatio Evropu doneo je temperature zbog kojih su vlasti u Italiji, Španiji i Francuskoj izdale upozorenja građanima tih zemalja.
U glavnom gradu Nemačke, Berlinu, protekla noć bila je najtoplija u proteklih više od stotinu godina.

Italija se suočila s prvim toplotnim talasom ovog leta, a italijanske vlasti uvele su danas “crveni” alarm u osam gradova te države zbog zdravstvenih problema koje može izazvati vrućina, preneli su domaći mediji.

Dodaje se da će u četvrtak 18 italijanskih gradova biti obuhvaćeno “crvenim” alarmom, među kojima i Rim.

Nakon porasta temperature tokom vikenda, meteorolozi u Italiji očekuju da će vrućina trajati barem još nekoliko dana.

Italijansko Ministarstvo zdravlja saoštilo je da je danas osam gradova obuhvaćeno “crvenim” alarmom zbog visokih temperatura, što ukazuje, kako je navedeno, na moguće “rizične uslove koji traju tri ili više dana uzastopno”.

Gradovi u kojima su izdata upozorenja su Bolonja, Bolcano, Firenca, Kampobaso, Đenova, Peruđa, Peskara i Rijeti.

U tim gradovima očekuje se da će temperatura biti skoro 40 stepeni, mada se zbog vlažnosti može činiti i da je toplije.

S izuzetkom pojedinih delova Sicilije u kojima se očekuje 38 stepeni, vreme će uglavnom biti blaže na jugu Italije, s najvišom temperaturom od 33 stepena u Napulju i Bariju.

Španska meteorološka služba izdala je upozorenja u 30 provincija širom Španije navodeći da se očekuje da će temperatura u svim delovima zemlje biti iznad 35 stepeni, a u pojedinim gradovima, među kojima je Kordoba, čak 42 stepena, piše Thelocal.es.

Meteorolozi su upozorili na visoki rizik od šumskih požara u mnogim oblastima u južnom i centralnom delu Španije. Očekuje se da će toplotni talas u Španiji trajati barem do kraja vikenda.

Zbog talasa vrućine u Francuskoj izdata su upozorenja širom istoka i juga te zemlje, preneli su domaći mediji. Očekuje se da će cele nedelje temperature biti iznad 30 stepeni, a u pojedinim oblastima na istoku i jugu najavljeno je da će biti 40 stepeni.

U glavnom gradu Nemačke, Berlinu, zabeležena je najtoplija noć s temperaturom od 24,4 stepena, čime je oboren rekord od pre više od jednog veka, prenose nemački mediji, pozivajući se na agenciju DPA.

Inače, talas vrućine stvara ozbiljne probleme u Nemačkoj. Temperatura jezera drastično je porasla, što dovodi do masovnog pomora riba koje obitavaju u jezerima širom Nemačke, a posebno na području Hamburga.

Temperatura vode dostigla je kritičnih 27 stepeni, a nivo kiseonika u vodi konstantno pada. Slično se događa i s rekama u Nemačkoj.

U rekama i jezerima u Hamburgu i okolini za nekoliko dana zbog ogromnih vrućina uginulo je šest tona ribe, a stručnjaci strahuju da je to tek početak.

Satelitski snimci koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA) pokazuju da je talas vrućine opustošio ruralne nemačke oblasti, navodi Thelocal.de, dodajući da su širom Nemačke temperature iznad 30 stepeni.

Izvor: Beta,index.hr

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *