Rafinerija nafte u Brodu bilježi nove milionske gubitke!

Objavljeno: 1.8.2018.


Iz godine u godinu Rafinerija pravi milionske gubitke, a ipak nastavlja da posluje. Lani nije inkasirala nijednu marku od prodaje roba. Kakav je interes ruske firme “Njeftegazinkora“ da posluje u minusu? Ili je riječ o nekoj drugoj strategiji.
Rafinerija nafte Brod je za šest mjeseci ove godine napravila novi gubitak u poslovanju.

U polugodišnjem izvještaju, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je finansijski minus u prvom polugodištu nešto veći od šest miliona, dok je akumulirani gubitak porastao na 617,6 miliona KM.

Polugodišnji negativni saldo u poslovanju ovog preduzeća u većinskom ruskom vlasništvu je za oko 1,5 miliona KM manji u odnosu na isti period prošle godine.

Rafinerija nafte Brod je na kraju juna 2018. zapošljavala 926 radnika, što je smanjenje za 52 u odnosu na prošlu godinu.

I na kraju prošle godine revizori su upozoravali da Rafinerija nafte u Brodu ima kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 64,3 miliona KM.

Te činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti u poslovanju ovog preduzeća, čiji rad zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva – “Njeftegazinkora“ iz Ruske Federacije.

Nezavisni revizori su tada naveli i da se matično preduzeće obavezalo da će pružiti finansijsku podršku Rafineriji nafte i da će osigurati neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Martovski revizorski izvještaj kaže: “Ove činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost Društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja. Sposobnost Društva da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva.”

Revizor navodi da se matično društvo, Zarubežnjeft, obavezalo da će osigurati novac za izmirivanje dospjelih obaveza.

Novinar Siniša Vukelić, kaže da su gubici naftnog sektor i veći ako se minusu koji je zabilježila brodska rafinerija, dodaju i gubici Rafinerije u Modriči i Optima Grupe.

“Znači da naftna industrija Republike Srpske ima akumulirani gubitak, zajedno sa Optima Grupom, u visini budžeta Republike Srpske. To je ozbiljan sistemski problem s kojim se vlast mora pozabavati. Jer ako dođe do sloma, to može urušiti čitavu granu privrede u RS“, smatra Vukelić.

Za sada je na stranici Banjalučke berze dostupan jedino finansijski izvještaj i mišljenje revizora s rezervom za poslovanje Rafinerije Brod u prošloj godini.

Ukupna aktiva kompanije je 766 miliona maraka, a zanimljivo je da tokom prošle godine Rafinerija, prema reviziji kuće BDO, nije inkasirala nijednu marku od prodaje roba.

(Izdvojeno)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *