Povećanje plata ili samo prevara

Objavljeno: 1.8.2018.


Setom zakona usvojenih 3. jula u NSRS najavljeno je povećanje plata svim zaposlenim u Republici Srpskoj. Ne bi trebalo da budu izuzetak ni radnici u zdravstvu. Pojedini portali podsjećaju da su radnicima u zdravstvu odredjena povećanja Posebnim kolektivnim ugovorom obećana pred lokalne izbore 2016-e godine ali da je to promijenjeno odmah nakon izbora.
Radnici u zdravstvu za BN televiziju kažu da žele da sačekaju prvu platu koja bi trebalo da bude neznatno povećana prije nego što bilo šta komentarišu.

U SDS-u napominju da je Vlada, ukoliko je ozbiljna, povećanje plata trebala da obezbijedi prošle a ne ove godine dva mjeseca pred izbore.

Ministar Dragan Bogdanić pored pohvala na račun stanja u zdravstvu Srpske istakao je da jednom stvari ipak nije zadovoljan.

Inače, nije prvi put da Vlada pred izbore donosi odluke i potpisuje riješenja koja garantuju povećanje primanja radnicima. Pred lokalne izbore 2016 godine, potpisan je kolektivni ugovor koji je garantovao povećanje osnovne plate po nekoliko osnova tačno u odredjenom postotku. Nakon izbora sporni član 16. se mijenja i procenti umjesto tačno definisanih postaju maksimalni do kojih može doći do povećanja plate.

Predsjednik sindikata radnika u zdravstvu Milenko Granulić za BN TV kaže da je tada napravljena samo mala korekcija a da sindikat stalno insistira na većoj plati.

Hoće li plata radnicima u zdravstvu i koliko će biti povećana na osnovu priče o neoperezivom dijelu plate zaposleni u pojedinim zdravstvenim ustanovama mogli bi da znaju već za desetak dana. Koliko će i hoće li minimalno povećanje plate da potraje moglo bi se saznati već poslije oktobarskih izbora.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *