Haos u Harareu: Pucnji na ulicama, ima mrtvih

Objavljeno: 1.8.2018.


Policija Zimbabvea saopštila je da je troje ljudi ubijeno u današnjem nasilju koje je izbilo u Harareu, objavila je tamošnja državna televizija ZBC.
Do incidenta je došlo nakon što su se pristalice opozicije, nezadovoljne rezultatima izbora održanih u ponedeljak, sukobile sa policijom i vojskom.

Rojters prenosi da je portparolka policije Čeriti Čaramba izjavila da ubijeni još uvek nisu identifikovani.

Aktuelni predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva optužio je vođstvo opozicione stranke MDC sa nasilje u kojem ima ubijenih i povređenih.

“Mi opozicionu MDC alijansu i celo njihovo vođstvo smatramo odgovornim za ovo remećenje nacionalnog mira, koje za cilj ima da poremeti izborni proces”, kazao je Mnangagva za ZBC.

Ta televizija je prenela i da je Mnangagva poručio da MDC treba da ukloni svoje pristalice s ulica. AP je ranije objavio da u Harareu vlada neprijatna tišina nakon što su pripadnici vojske i drugih bezbednosnih snaga municijom rasterali proteste opozicije.

Agencija navodi da su se vojnici rasporedili po glavnim raskrsnicama u gradu dok sunce zalazi nad Harareom. Rojters je, dok su sukobi trajali, preneo da su se nakon obračuna policije sa opozicionim demonstrantima čuli pucnji iz automatskog oružja, a očevici su naveli da su vojnici koji su u međuvremenu raspoređeni po gradu ubili jednu osobu u blizini autobuskog stajališta.

Agencija je objavila da je vojni helikopter nadletao Harare. Vojnici su se pojavili iznenada na ulicama i iskočili iz nekoliko oklopnih vozila kako bi rasterali opozicione demonstrante.

Aktuelni predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva putem Tvitera je prethodno pozvao na smirivanje situacije.

Policija je ranije danas u centru Hararea ispalila suzavac kako bi rasturila pristalice opozicione stranke MDC, koje su bacale kamenice, javio je Rojters pozivajući se na očevice i snimke lokalne televizije.

Agencija navodi da je prethodno lider MDC Nelson Ccamisa na Tviteru napisao da je on pobednik “narodnih izbora” na ovonedeljnom glasanju za predsednika Zimbabvea, na kojima mu je protivnik bio aktuelni predsednik Emerson Mnangagva iz vladajuće stranke Zanu-PF.

Prema zvaničnim rezultatima koje je ranije objavila Izborna komisija Zimbabvea stranka ZANU-PF osvojila je većinu mesta na parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Zajedno sa parlamentarnim, održani su lokalni i predsednički izbori, a Rojters navodi da je “utaban put” do pobede kandidatu partije ZANU-PF Emersonu Mnangagveu.

U Zimbabveu se predsednik bira na osnovu pobede na parlamentarnim izborima. Zvanični rezultati o pobedniku predsedničkih izbora očekuju se kasnije u toku ove nedelje, a prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora partija ZANU-PF osvojila je 109 od 210 mesta u parlamentu, ali se još očekuju rezultati za dodatnih 58 mesta, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da će ZANU-PF ostvariti dvotrećinsku većinu ukoliko osvoji 30 od preostalih 58 mesta, čime bi mogli da menjaju ustav. Opoziciona stranka Pokret za demokratsku promenu (MDC) osvojila je 41 mesto.

Uprkos tome što je opozicija, kako je preneo AP, juče slavila izbornu pobedu ne čekajući zvaničke rezultate, lider MDC Nelson Čamisa optužio je Izbornu komisiju da namerno odlaže da ih saopšti. MDC tvrdi da je u ovim, prvim izborima otkad je višedecenijski predsednik Zimbabvea Robert Mugabe “sišao” s te pozicije, bilo neregularnosti. Tokom izbora nije bilo nereda i nasilja, ali su kamioni sa vodenim topovima patrolirali ispred sedišta MDC u Harareu.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *