Apple ostvario rezultate bolje od očekivanih

Objavljeno: 1.8.2018.


Kompanija Apple koja se približava simboličnoj granici od 1.000 milijardi dolara berzanske vrednosti prijavila je rezultate bolje od očekivanih u drugom tromesečju, podstaknute višom cenom aparata iPhone.
Firma je sinoć saopštila da je prodala 41,3 miliona iPhone u tromesečju do kraja juna, što je skroman porast od jedan odsto u odnosu na prošlu godinu.

Apple je, međutim, više nego nadoknadio taj mali rast prodaje zahvaljujući povećanju cena aparta. U tom segmentu prihod je skočio 20 odsto na gotovo 30 milijardi dolara, prenosi Frans pres.

Firma je saopštila da je iPhone X lansiran prošle godine koji se prodaje za 999 dolara ostao najpopularniji model u drugom kvartalu i podstakao više prodajne cene.

Prosečna prodajna cena iPhone dostigla je 742 dolara, dosta više od očekivanih 694 dolara.

Zahvajujući dobrim rezultatima akcije kompanije Apple porasle su 4,03 odsto na 197,95 dolara u elektronskom trgovanju posle zatvaranja Vol strita, što je desetak dolara manje od dostizanja berzanske vrednosti od 1.000 milijardi dolara.

Apple, koji je juče završio zvanični dan trgovanja na berzi vredan 935,3 milijardi dolara, postaće i prva privatna kompanija koja će preći granicu od 1.000 milijardi dolara.

Ukupan prihod ovog tehnološkog giganta porastao je na 53,3 milijardi dolara, 17 odsto na godišnjem nivou u drugom kvartalu, što je rekord za jedan kvartal i prevazilazi predvidjanja analitičara. Prihodi su porasli u duplim ciframa u svakom regionu sem Japana.

Dobit je skočila na 11,5 milijardi dolara, što je rast od 32 odsto u poređenju s istim tromesečjem 2017. godine.

Foto: Tanjug / AP, Mark Lennihan 

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *