Polestar “napada” Teslu i Porsche

Objavljeno: 14.7.2018.


Direktor Polestara Tomas Ingenlat vidi Teslu i Porsche kao glavne konkurente svoje kompanije.
Premijum proizvođač koji je kao svoj podbrend osnovao švedski Volvo je na svom početku planirao da bude konkurent Mercedes-Benz AMG i BMW M modelima, ali se u međuvremenu preorijentisao na električne automobile.

“Mi smo 100 odsto uvereni da je budućnost automobilske industrije elektrifikacije”, kažeIngenlat.

Prvi model ove kompanije Polestar 1 deli dizajnerski jezik i tehnologiju sa Volvom S90. Cena ovog kupea je 155.000 dolara, a svaki kupac je morao da uplati depozit od 2.500 dolara.

Polestar 1 pod haubom ima 2,0-litarski superpunjač i turbopunjač sa 336 KS uz dva elektromotora sa 163 kW i jedan od 35 kW kao starter/generator, što vozilu daje ukupno 600 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta.

Iako je plan bio da godišnje se proizvede oko 500 modela od početka prodaje sledeće godine, kompanija već ima 550 narudžbina.

Zbog toga kompanija planira da proširi svoje proizvodne kapacitete u novom pogonu u Čengduu u Kini, koji će biti otvoren ovog leta.

Sledeći model u planu je Polestar 2, potpuno električni kupe srednje veličine sa četvoro vrata, a nakon njega će stići i prvi krosover, Polestar 3.

I dok je Tesla oduševio svet kojim ravnomernim ubrzanjem, Porsche i pre svih Polestar imaju nešto drugačiju ideju brzine i uzbuđenja.

“Čim pređete granicu ubrzanja 0-100 km/h ispod četiri sekunde, svo to uzbuđenje brzo proleti i više niste sposobni da primetite razliku. Kako vozilo upravlja, kako se vozi ulicama i skreće i kakav je osećaj?“, kaže Ingenlat.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *