Singer Porsche 911 (964)

Objavljeno: 13.7.2018.


Američka kompanija Singer je u saradnji s Williamsom predstavila najnaprednije izdanje modifikovanog Porschea 911 (Serija 964) koji pokreće vazduhom hlađeni 3,6 litarski boxer motor.
U kalifornijskoj manufakturi Singer koja je postala sinonim za perfektnu restauraciju i modifikaciju Porschea 911 iz Serije 964, saradnju s kompanijom Williams Advanced Engineering su počeli pre godinu dana.

Nakon prvog zajedničkog konceptnog projekta, Singer je na Festivalu brzine u Goodwoodu predstavio drumski Porsche 911 koji će završiti u garaži kupca Scotta Blattnera, a za osnovu je poslužio Porsche 964 iz 1990. godine.

Ne pitajući za cenu Blattner je tražio značajno snažniji i lakši automobil u odnosu na standardni Porsche 964. Uz asistenciju inžinjerijskog tima Williamsa u Singeru su napravili 911, čiji modifikovani atmosferski motor umesto standardnih 250 raspolaže sa 500 konjskih snaga pri 9.000 obr/min.

Treba pomenuti da je tehnički konsultant na Singer/Williams projektu 6-cilindarskog vazduhom hlađenog boxer motora, čija radna zapremina je sa 3,6 povećana na četiri litra, bio i Hans Mezger koji stoji iza Porscheovog prvog 6-cilindarskog boxera.

Prenos snage na zadnju osovinu se obavlja preko ručnog 6-stepenog menjača s olakšanim i skraćenim kućištem, što je pomoglo da motor bude pozicioniran dublje prema putničkoj kabini u kojoj dominiraju ultralagana Recaro sedišta i čuveni volan Momo Prototipo, a u Williamsu su se pored elemenata podesivog oslanjanja pozabavili i aerodinamikom karoserije oko čije optimizacije je potrošeno mnogo vremena. Iza posebno kalibrisanih sistema ABS, ESP i TCS stoji Bosch.

Za kočenje se brinu karbonsko-keramičke Brembo kočnice, a automobil je postavljen na 18-inčnim jednodelnim ojačanim felnama (BBS Motorsport) na kojima su gume Michelin Pilot Sport Cup 2.

Blattner je insistirao na beloj boji karoserije, a cena za najnapredniji Singerov „luftgekühlt“ projekat do sada nije poznata.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *