Presuda posle 17 godina: “Nikakve pobune nije bilo”

Objavljeno: 13.7.2018.


Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i ostali koji su bili optuženi za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije 2001. godine, oslobođeni su optužbi.
Nije pobuna, nego protest – to je glavni razlog zbog čega je sudsko veće i donelo oslobađajuće presude za sedmoricu optuženih za pobunu JSO iz 2001. godine.

Kao glavni dokaz uzeti su transkripti sa sednica vlade iz 2001. godine, kada je i premijer Zoran Đinđić rekao da se ne radi o pobuni, nego o protest.

Tužilaštvo je tražilo zatvorske kazne u trajanju od tri do 12 godina.

Prvi optuženi Milorad Ulemek Legija danas nije bio na izricanju presude. Zvezdan Jovanović i ostala petorica koja se brane sa slobode bili su prisutni.

Postupak protiv Dušana Maričića koji je u trenutku pobune bio komandant jedinice izdvojen je u međuvremenu jer je utvrđeno da on iz psihičkih razloga ne može da prati ovo suđenje.

“Samo želim da naglasim da sud u svom usmenom obrazlaganju naveo je da nije verovao nekim zaštićenim svedocima i nekim političarima o kojima ja neću sad da govorim, a koji su i trenutno sada na političkoj sceni. Njima nije verovao jer njihova svedočenja su neka posredna saznanja i nemaju veze sa kritičnim događajem”, rekao je advokat Zvezdana Jovanovića Velimir Jakić.

“Stav vlade kojom je predsedavao Zoran Đibđić je da se radi o protest, dva puta ponovljeno, vrlo jasno ukazano sudu i parama poreskih obveznika će sada da se plaćaju nečije tuđe političke ambicije, a kroz nesporna dokumenta izvršne vlasti je utvrđeno da nikakve pobune nije bilo”, naveo je advokat Miro Jovanović.

17 godina prošlo je od protesta JSO, dugo se čekalo i na početak suđenja koje je počelo 2012. godine. Očekivalo se da će se otkriti politička pozadina atentata na Zorana Đinđića, odnosno naručioci atentata.

Prva

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *