Kina počinje proizvodnju procesora baziranih na Zen arhitekturi

Objavljeno: 13.7.2018.


U trku za svoj deo kolača na tržište procesora sada ulazi i Kina, tačnije kineska kompanija Hygon. O
va kompanija u planu ima proizvodnju procesora baziranih na popularnoj x86 arhitekturi kompanije AMD, koju svi znamo kao Zen.

Ova zanimljiva saradnja AMD-a i Hygona konačno dovodi do toga da takve vrste procesora može proizvoditi i neko drugi, a ne samo AMD i Intel, i funkcioniše tako što je američka kompanija dozvolila da novi partneri sami dizajniraju svoje procesore umesto da im prodaje “nacrte” svojih, piše Play.

Tom’sHardware je otkrio da će Hygon proizvoditi procesore slične AMD EPYC, što znači da će oni svoju svrhu nalaziti prvenstveno na serverima i biće dostupni samo na kineskom tržištu, tako da nisu direktna konkurencija drugim proizvođačima u svetu.

Ovaj potez je veoma zanimljiv jer je ostvaren i poredtrgovinskog rata između SAD-a i Kine koji postaje sve oštriji iz dana u dan, jer je, prema navodima Tom’sHardware, pre tri godine Intel dobio zabranu prodaje Intel Xeon procesora iz razloga što se sumnjalo da će najmnogoljudnija država na svetu njih koristiti za nuklearno naoružanje.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *