Globalna isporuka računara u porastu po prvi put za posljednjih šest godina

Objavljeno: 13.7.2018.


PC tržište je u padu još od 2012. godine, a poslednji tržišni rast je zabeležen tokom prvog tromesečja te godine.
Od tada, mnogi su prognozirali nepovratno zamiranje računara, smatrajući da će telefoni i tableti brzo zameniti desktop i laptop PC uređaje.

Evo nas već u drugoj polovini 2018. godine, a PC tržište je daleko od toga da bude mrtvo. Microsoftov Windows 10 operativni sistem je poprilično uspešan, AMD je postao značajno konkurentniji na PC tržištu, a rast PC gejminga sve više inspiriše korisnike da razmišljaju o nadogradnji svojih sistema.

Istraživačka kompanija Gartner je objavila da je PC isporuka ostvarila rast po prvi put tokom poslednjih šest godina, što predstavlja izuzetno pozitivan rezultat za industriju računara. Podaci istraživanja uključuju desktop sisteme, laptopove i ultrabook modele, a isključuju proizvode kao što su Chromebookovi i iPad modeli. Doduše, potrebno je podsetiti da je IDC početkom godine objavio rast PC tržišta od 0,7% ali je ovo bilo potpomognuto prazničnom sezonom.

Iako rast industrije od 1,4 procenta ne deluje kao previše, ovo svakako predstavlja znak delimičnog oporavka PC tržišta. Biće potrebno pratiti rezultate iz budućih tromesečja, kako bi se videlo da li se radi o dugoročnom rastu ili o kratkoročnoj anomaliji.

Rast se delom može pripisati objavi AMD Ryzen serije procesora, kao i odgovoru u vidu Intel Coffee Lake modela, čime se standardnim i poslovnim korisnicima dalo više prostora i razloga za nadogradnju sistema. Procesori sa šet do osam jezgara, sa niskom cenom i visokim performansama, su korisnicima dali više razloga za nadogradnju nego bilo koja druga nova serija procesora od 2012. godine.

Izvor: Overclock3d

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *