Pećina u kojoj je bilo zarobljeno 12 dječaka postaje muzej

Objavljeno: 12.7.2018.


Pećina na severu Tajlanda, u kojoj je više od dve sedmice bila zarobljena grupa od 12 dečaka sa trenerom, biće pretvorena u muzej, objavio je danas „Bi-Bi-Si“.
Zvaničnici spasilačke službe su saopštili da će u muzeju biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spasavanja dečaka.

Oni ističu da će to biti glavna atrakcija na Tajlandu.

Pećina Tam Luang je jedna od najvećih pećina na Tajlandu. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u severnoj pokrajini Ćiang Rai na granici s Mjanmarom.

To područje je većim delom nerazvijeno sa ograničenim turističkim ponudama.

„Ova oblast će postati živi muzej, gde će biti prikazano kako se operacija spasavanja odvijala. Biće postavljena i interaktivna baza podataka o akciji spasavanja. To će postati još jedna velika atrakcija na Tajlandu“, rekao je bivši guverner i šef misije za spasavanje Narongsak Osotanakorn.

Premijer Tajlanda Prajut Čan Oča ističe da je iz predostrožnosti neophodno primeniti bezbednosne mere zbog turista, kako u samoj pećini, tako i van nje.

Zasad još nije poznato da li će muzej biti operativan tokom cele godine pošto su na Tajlandu česte poplave, uglavnom u periodu od juna do oktobra.

Istovremeno, najmanje dve filmske kompanije su zainteresovane da snime film o akciji spasavanja dečaka i njihovog trenera.

Američki studio „Pjur fliks“ je objavio da su njihovi producenti već na Tajlandu i da intervjuišu spasioce.

Tajlandska bolnica „Čijang Raj“, u kojoj se oporavlja 12 dečaka i njihov trener koji su spaseni iz pećine, objavila je juče prvi snimak na kome se vide dečaci u bolničkim krevetima, razgovaraju sa medicinskom sestrama i drže dva prsta u obliku znaka pobede.

Dečaci su prikazani u izolacionoj prostoriji sa zelenim hirurškim maskama. Iza stakla stoje roditelji, od kojih neki plaču.

Direktor bolnice izjavio je na konferenciji za novinare da su „svi snažni u umu i srcu“, prenela je agencija AP.

Dečaci i njihov trener spaseni su iz poplavljene pećine Tam Luang posle 17 dana provedenih u njoj. Akcija spasavanja trajala je tri dana.

Oni su izgubili na težini, ali su u dobrom stanju, a lekari su saopštili da je grupa dobro brinula o sebi.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *