Hitno završiti državni zatvor!

Objavljeno: 12.7.2018.


Neophodno je preduzeti sve neophodne mjere da se ovaj novoizgrađeni, visokobezbjednosni objekat, što prije stavi u funkciju.
Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova Mirko Šarović, šef Delegacije Evropske unije u BiH, specijalni predstavnik EU za BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg , razgovarali su danas o potrebi što hitnijeg završetka preostalih aktivnosti na otpočinjanju rada državnog zatvora (Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH).

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno preduzeti sve neophodne mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, da se ovaj novoizgrađeni, visokobezbjednosni objekat što prije stavi u funkciju.

Ministar Šarović je ovom prilikom predstavnicima Evropske komisije iznio stavove o najavi mogućeg uvođenja kvota Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda od čelika u EU, naglasivši da bi ova mjera, ukoliko bude donesena, bila problematična sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.

Ministar je posebno podcrtao da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na bh.ekonomiju a posebno poslovanje željezare ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine koji u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5% i zapošljava 3.000 radnika.

Osim toga, mjere bi se odrazile i na mnogobrojne kooperante ove kompanije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH zbog čega će, kako je istakao ministar Šarović „ s ciljem zaštite svojih privrednika i Bosna i Hercegovina, morati uzvratiti odgovarajućim mjerama“.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *