Tesla će godišnje praviti 500.000 automobila u Kini

Objavljeno: 11.7.2018.


Američki proizvođač električnih vozila potpisao je sa vlastima Šangaja sporazum o izgradnji fabrike kapaciteta pola miliona automobila godišnje.
Fabrika koja će imati zvaničan naziv “Gigafactory 3”, nalaziće se u Lingangu, u blizini šangajske zone slobodne trgovine.

Teslin pogon biće prvo postrojenje takve vrste u Kini koje će u potpunosti biti u stranom vlasništvu i verovatno najveća strana investicija u šangajskom proizvodnom sektoru.

Memorandum o razumevanju koji su potpisale dve strane predviđa da će se u okviru nove “gigafabrike” odvijati sve delatnosti, od razvojno-istraživačkih, do proizvodnih i prodajnih, piše South China Morning Post.

Izgradnja fabrike trebalo bi da počne tokom prvih meseci 2019.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je prvi čovek Tesle, Ilon Mask, koji je u prošlosti kritikovao politiku kineskih vlasti kojom je bilo propisano da strani proizvođači automobila – ukoliko žele da izrađuju vozila u Kini – moraju najpre da osnuju zajedničko preduzeće sa domaćim partnerima sa vlasničkim udelom 50:50, a zatim mogu da grade fabriku.

Kina je u međvremenu najavila da planira da 2022. ukine ovaj propis za kompanije koje izrađuju automobile sa alternativnim pogonskim sistemima, poput električnih, što će omogućiti Tesli da samostalno izrađuje svoje modele u toj zemlji.

Najava o sporazumu o izgradnji fabrike u Kini dolazi samo par dana posle povećanja carina na uvoz američkih električnih automobila u tu zemlju, što je dovelo do porasta cena Teslinih vozila za 20-ak odsto. 

Naime, Teslini električni automobili poskupeli su u Kini “preko noći” za više od 20.000 dolara zbog trgovinskog rata između SAD i Kine.

Električni krosover Model X sada košta 140.100 dolara, dok je prethodna cena ovog automobila u Kini bila 117.100 dolara. Luksuzna limuzina na struju, Model S, sada se prodaje za 128.400 dolara što je za 21.000 dolara više nego protekle sedmice.

Kada fabrika u Šangaju počne sa radom, cene Teslinih automobila u Kini biće znatno niže, što će dovesti do rasta prodaje u toj zemlji.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *