Stigao poziv NATO Makedoniji

Objavljeno: 11.7.2018.


NATO je, na samitu u Briselu, pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, javlja AP.
Alijansa je navela da joj se Makedonija može pridružiti nakon što je rešeno pitanje imena te zemlje, navodi američka agencija.

Lideri NATO formalno su danas, na samitu u Briselu, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te zemlje ne reši do kraja.

“Rešenje pitanja imena je uslov za uspešno zaključenje procesa pristupanja”, saopštio je NATO, prenosi AP.

Poziv, formalno upućen u saopštenju na samitu u Briselu, utire put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Severnoatlantskoj alijansi.

Ovaj poziv utire put i “planu koji ne godi obazrivoj Rusiji”, ocenjuje američka agencija.

Makedonija i Grčka su prošlog meseca postigle sporazum prema kojem će Makedonija promeniti ime u Severna Makedonija, a Atina je, zauzvrat, odblokirala pokušaje svog severnog suseda da se pridruži kako NATO tako i EU.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče da očekuje da će Skoplje na samitu Alijanse biti pozvano da počne pregovore o pristupanju.

“Očekujem da ćemo se, posle prošlomesečnog istorijskog sporazuma o pitanju imena, složiti da pozovemo Skoplje da počne pregovore o pristupanju.

Čim se sporazum finalizuje i primeni, moći ćemo da pozovemo bivšu jugoslovensku republiku da postane članica NATO, pod novim imenom – Republika Severna Makedonija”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog samita.

“Raduj se Makedonijo! Vrata ka našem punopravnom NATO članstvu su otvorena”, napisao je makedonski premijer Zoran Zaev na svom Fejsbuk profilu neposredno pošto je NATO pozvao Makedoniju da počne pristupne pregovore.

Zaev je napisao da su danas “partneri i prijatelji” Makedoniji odali prizanje.

“Prepoznata je jaka posvećenost, ispunjeni su svi kriterijumi. Danas je veliki, istorijski dan za Republiku Makedoniju”, napisao je Zaev i obećao da će vlada donositi dobre vesti i u periodu koji sledi u interesu svih građana.

Zaev je napisao da je trenutno gostujući govornik na konferenciji “NATO ENGAGES” u okviru briselskog samita. NATO je danas uputio poziv Makedoniji za početak pregovora o članstvu čim se ispuni dogovor s Grčkom o imenu.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *