Popularna aplikacija za fitness otkrila povjerljive vojne podatke

Objavljeno: 11.7.2018.


Pametni satovi i fitnes narukvice, kao i aplikacije za praćenje aktivnosti sve su popularniji, pa ih često koriste i špijuni, agenti i vojnici širom sveta.
Početkom godine otkriveno je da su, zahvaljujući jednoj takvoj aplikaciji (Strava), otkriveni brojni poverljivi podaci o kretanju vojnika i tajnim vojnim bazama, a sada su otkriveni novi problemi sa još jednom popularnom aplikacijom – Polar Flow.

Novinari su otkrili da je moguće dokopati se informacija koje je Polar Flow sačuvao i iskoristiti ih, između ostalog, i za identifikaciju zaposlenih koji rade u vojnim bazama i državnim službama brojnih zemalja. Koristeći propust u bezbednosnim postavkama ove aplikacije moguće je, ne samo dokopati se javnih podataka koje korisnici sami dele, već i informacije korisnika sa privatnim profilima.

Nakon što su objavljene ove informacije, Polar Flow je privremeno blokirao pristup Exploreru, karti na kojoj su se nalazili podaci o lokacijama korisnika. Zahvaljujući propustu, nije postojalo ograničenje broja zahteva za korisničkim informacijama ove aplikacije, tako da je postojala mogućnost da se jedna osoba dokopa informacija miliona korisnika koji su svoje svakodnevne fizičke aktivnosti pratili putem Polar Flowa.

Zahvaljujući tim informacijama i saznanjima o lokacijama vojnih baza, kancelarijama državnih služi i slično, bilo je moguće pronaći korisnike koji vežbaju u bazama i pratiti njihovo kretanje i lokacije vežbanja. Podaci, do koji su novinari koji su istraživali ovaj propust došli, omogućili su im identifikaciju više od 6.400 korisnika koji su vežbali na tzv. osjetljivim lokacijama.

Reč je o zaposlenima američke Agencije za nacionalnu bezbednost, Bele kuće, britanske obaveštajne agencije Mi6, nuklearnih postrojenja, zatvora, itd.

Koristeći te podatke, svako je mogao da prati kretanje npr. vojnika koji se u Iraku bore protiv ISIS-a, obaveštajce i njihovo kretanje, kao i da dobije širu sliku o objekatima / organizaciji koje oni posećuju, gde žive i slično.

Zanimljivo, pronađene su čak i aktivnosti stranih vojnih i obaveštajnih agenata koji su trčali i vežbali u blizini američkih vojnih i državnih lokacija, što može da ukaže i na potencijalnu špijunažu.

Foto. Thinkstock

Izvor. B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *