BMW veruje u električnu budućnost, ali…

Objavljeno: 11.7.2018.


U BMW-u nameravaju da do 2025. lansiraju više od 20 plug-in hibridnih i električno pokretanih noviteta koji će činiti značajan deo njihove prodaje, ali za sada nema konkretnijih pokazatelja o kojoj će se tačno brojci raditi.
Naime, u BMW-u procenjuju da će do 2025. elektrifikovani noviteti činiti između 15 do 25% prodaje, ali Oliver Zipse, član BMW-ove uprave kaže da bi ta brojka mogla da bude i 40, a i samo 10% jer je sve stvar nagađanja.

Uprkos toj nesigurnosti u rast popularnosti električno pokretanih modela, u BMW-u veruju da je budućnost u elektrifikaciji pa preduzimaju ozbiljne korake da je dočekaju spremni. Pre svega osnovi korak u tom smeru je platforma Peta generacija (Gen 5) koja će biti podobna za konvencionalne, hibridne kao i u potpunosti električne pogonske sisteme. Ovim potezom BMW se odlučio na drugačiji smer od većine konkurencije koja razvija jedinstvene platforme za svoje buduće električne modele.

Najnoviji izveštaji kažu da će na tržište stići samo dve verzije ove platforme koje će biti vrlo bliske. Jedna će biti za modele s prednjim, a druga za one sa zadnjim pogonom. Obe će podržavati ugradnju pogona na sva četiri točka.

Prvi model na novoj Gen 5 platformi će biti novitet trenutno poznato pod oznakom iNext koji bi na tržište trebalo da stigne tokom 2021. Njega će slediti niz električnih vozila koji će biti opremljeni s baterijama kapaciteta 60, 90 i 120 kWh, a ove potonje bi trebalo da omoguće autonomiju od oko 700 km.

Izvor: Autonet

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *