Američki hedge fond Elliott preuzeo fudbalski klub Milan

Objavljeno: 11.7.2018.


Američki hedge fond Elliott objavio je da je preuzeo italijanski fudbalski klub AC Milan, najavljujući ‘novo poglavlje’ u istoriji slavnog kluba čiji je dosadašnji kineski vlasnik ostao bez većinskog udjela budući da nije na vrijeme podmirio finansijske obveze.
Njavljuju investiciju od 50 miliona eura kako bi se stabilizovale klupske finansije.

Sedmerostruki prvak Evrope bi ove godine trebao objaviti gubitak od čak 75 miliona eura.

AC Milan je prošle godine potrošio više od 200 miliona eura na nove igrače, usprkos dvoumljenjima o finansijskoj stabilnosti kineskog konzorcijuma koji je klub kupio za 800 miliona dolara u aprilu 2017. godine od bivšeg vlasnika Silvija Berlusconija. Klub je potom uzeo kredit od fonda Elliott u vrijednosti od 300 miliona eura, koji je teškom mukom pokušavao vratiti predsjednik kluba Li Jonghong.

Slavni italijanski klub izbačen je prije nekoliko nedjelja iz evropskih takmičenja sljedeće dvije godine. AC Milan je prekršio pravila finansijskog fair-playa, nije podmirio traženu svotu novca UEFA-i, a čelnici krovne evropske nogometne organizacije su reagovali i drastično kaznili Italijane.

Ova šokantna odluka za sve navijače Milana bila je najavljivana. Milan se neće takmičiti u Evropi sljedeće dvije godine, a finansijska kazna iznosi čak 30 miliona eura.

Izvor. bankar

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *