Ako EU izmijeni pravila, NATO na granici s Rusijom za 5 dana

Objavljeno: 11.7.2018.


NATO namerava da uprosti birokratiju za premeštanje kopnenih trupa na teritoriji EU kako bi se smanjilo vreme za dobijanje dozvola, prenosi Sputnjik.
Takođe, cilj je da i se stvori svojevrsni “evropski vojni šengen”. Kako navodi Sputnjik, među inicijatorima te ideje je i holandska ministarka odbrane Ank Bajleveld, koja smatra da je NATO snagama neophodan slobodan prolaz kroz sve evropske granice, kako bi se što bolje obuzdavala “ruska agresija”.

U slučaju da se ova inicijativa realizuje, ocenjuje britanski list “Tajms”, snage Alijanse, uključujući ljudstvo i tehniku, mogle bi da se prebace sa bilo koje tačke Evrope do njenih istočnih granica za maksimalnih pet dana umesto dosadašnjih 40.

Bajleveldova ističe i da bi time Alijansa uspela da dokaže da radi na usavršavanju sopstvenih mogućnosti kada je reč o obuzdavanju svih novonastalih pretnji i izazova, iako, kako ocenjuje, to i nije baš jednostavno izvesti.

Kako navodi “Tajms”, lideri zemalja-članica NATO-a o ovoj temi će razmatrati na predstojećem samitu koji će biti održan od 11. do 12. jula u Briselu.

Izvor: Sputnjik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *