Do kraja godine se očekuje 100 miliona instaliranih pametnih zvučnika

Objavljeno: 10.7.2018.


Istraživači kompanije Canalys su objavili svoj izvještaj o stanju na tržištu pametnih zvučnika.
Prema navodima analitičara, preko 100 miliona uređaja biće u upotrebi do kraja 2018. godine, u poređenju sa manje od 40 miliona koliko ih je bilo u opticaju pre samo godinu dana. Interesovanje za kućnim asistentima će nastaviti da raste, koji će se do kraja 2020. godine naći u 225 miliona domova.

Analitičar Canalysa Vincent Thielke je istakao da će do kraja godine Amazon Echo činiti poreko 50% instaliranih uređaja, dok će Google Home držati 30% tržišta. Siri bazirani Apple HomePod će imati četiri procenta učešća.

Najznačajniji razlog zbog kojeg Amazon i Google imaju tako veliki uspeh jeste implementacija zaključanog ekosistema i odgovarajuća borba na polju cena, čime se korisnicima pružaju atraktivnije ponude.

Gledajući podatke po zemljama, SAD su najveće tržište koje usvaja ideju pametnih zvučnika, ali i drugi hvataju priključak. Tokom 2017. godine, tri od svaka četiri pametna zvučnika su bila instalirana u SAD, do kraja 2018. procenat će se smanjiti na 64%, a svaki deseti uređaj će biti van Top 5 zemalja.

Izvor: GSMArena

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *