DeepMind AI može da igra Quake III Arenu poput ljudi

Objavljeno: 10.7.2018.


Tokom protekle nedelje demonstrirano je kako OpenAI botovi igraju Dotu 2, a potom se prešlo i u FPS svet sa Quake III naslovom.
Prikazano je kako su trening agenti u stanju da pobede ljudske igrače u “capture the flag” modu za Quake III Arenu.

Trening agenti su morali da prođu kroz 3D okruženje Quake III igre, što nije najjednostavniji kod za kreiranje, ali su DeepMindistraživači istrenirali AI (veštačku inteligenciju) uz pomoć poboljšanog učenja na greškama, na širokom planu.

AI botovima nisu davane instrukcije na koji način da igraju pomenutu igru, tako da je ovo bio ozbiljan proces testiranja različitih metoda i učenja na greškama, koje su na kraju pomogle AI botovima da pobede. Kako bi se AI botovi istrenirali, potrebno je bar 500.000 igara u trajanju od bar pet minuta. Botovi nisu naučili samo osnovna pravila CTF-a, već i kako da definišu strategije poput čuvanja zastave, kampovanje u neprijateljskim bazama, praćenje igrača iz tima i drugo.

Istraživači takođe nisu olakšavali AI-ju proces učenja – svaka partija je igrana na potpuno novoj, proceduralno generisanoj mapi, tako da su istraživači znali da botovi ne uče samo strategije koje su dobre na jednoj mapi. Pored ovoga, AI botovi nisu imali pristup sirovim podacima iz igre, poput udaljenosti od protivnika, health baru, a poput pravih igrača sve su morali da uče u pokretu.

Izvor: TweakTown

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *