BMW s kineskim CATL-om sklopio ugovor vredan četiri milijarde evra

Objavljeno: 10.7.2018.


BMW planira da u sledećih nekoliko godina nabavlja baterije od kineskog proizvođača Contemporary Amperex Technologyja (CATL) u vrednosti četiri milijarde evra, saopštio je u ponedeljak direktor nabavke nemačkog automobilskog giganta.
Dugoročni sporazum predviđa isporuku baterija u vrednosti 1,5 milijardi evra, proizvedenih u novoj CATL-ovoj fabrici u Erfurtu na istoku Nemačke, izjavio je u Minhenu direktor Markus Duesmann. Ostale baterije biće proizvedene u Kini.

Ugovor o izgradnji CATL-ove fabrike bi trebalo da bude potpisan tokom posete kineskog premijera Lija Keqianga Nemačkoj.

Stručnjaci već neko vreme upozoravaju da bi zbog manjka kapaciteta za proizvodnju baterija u Evropi automobilska industrija mogla da postane preterano izložena i zavisna od proizvođača u drugim regionima.

Osnivač Tesle Elon Musk je pominjao mogućnost izgradnje „gigafabrike” baterija u blizini francusko-nemačke granice, nedaleko od njihove filijale Grohmann Engineering.

Duesmann je danas napomenuo da je BMW preuzeo na sebe deo troškova izgradnje CATL-ove fabrike u Erfurtu ali nije želeo da precizira iznos. BMW ulaže u istraživanje baterijske tehnologije ali odluka o tome da li će ih sami proizvoditi ili ne još nije doneta.

“Ne isključujem tu mogućnost”, istako je Duesmann.

BMW ima dva dobavljača baterija i trenutno je dobro snabdeven ali mogao bi da doda i trećeg a pregovara s osam proizvođača, dodaje Duesmann, napominjući da bi im bilo drago kada bi i drugi proizvođači automobila uložili u fabriku u Erfurtu.

Istakao je ipak da zajednička nabavka s Daimlerom nije u planu zbog konkurentske prednosti koju može doneti veći kapacitet odnosno brže punjenje baterija.

U Daimleru napominju da je njihova strategija da kupuju komponente na mestu proizvodnje. “Zadovoljni smo odlukom CATL-a o proizvodnji u Nemačkoj i razgovaramo o tom pitanju”, rekao je njihov predstavnik za medije.

BMW sam nabavlja sirovine za baterijske ćelije i prosleđuje ih proizvođačima baterija, posebno kada je u pitanju kobalt. Trenutno je u pregovorima o sklapanju dugoročnih ugovora.

Izvor: Seebiz

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *