WhatsApp testira funkciju za borbu protiv spama i lažnih vijesti

Objavljeno: 8.7.2018.


WhatsApp servis je u prošlosti bio meta brojnih kritika zbog toga što ne posvećuje dovoljno pažnje rešavanju problema sa lažnim vestima i spamovanjem.
Kompanija je, prema svemu sudeći, odlučila da se pozabavi ovim problemom i počela je da testira alatku koja će se boriti protiv spama i lažnih vesti.

Prema nedavnoj objavi sa WABetaInfo bloga, izvora koji blisko prati nove funkcije koje se dodaju u WhatsApp, servis je upravo objavio novo ažuriranje preko Google Play Beta Programa u verziji 2.18.206. Ažuriranje na prvi pogled ne donosi neke bitne izmene, ali boljim uvidom je utvrđeno postojanje “suspicious link detection” funkcije, koja je primećena samo na nekoliko uređaja za sada.

Funkcija je daleko od kompletirane i trenutno je u fazi testiranja, ali nudi prilično jednostavan sistem. Sve što će WhatsApp raditi jeste da će u pozadini proveravati svaki link koji se deli na platformi, kako bi verifikovao da li su informacije tačne. Ukoliko nisu, “Suspicious Link” oznaka će se pojaviti za taj link. Ukoliko neko odluči da ignoriše upozorenje i ipak klikne na link, WhatsApp ponovo upozorava korisnika da li želi da nastavi sa otvaranjem linka.

Izvori sugerišu da svaki put kada WhatsApp analizira link, to se čini lokalno, bez slanja paketa podataka svojim serverima. Za sada nema informacija o tome kada bi pomenuta funkcija mogla biti zvanično implementirana u WhatsApp.

Izvor: NDTV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *