Počela proizvodnja novog BMW Serije 8

Objavljeno: 8.7.2018.


Nakon što je i zvanično predstavljen prošlog meseca, novi BMW Serije 8 je sada počeo da se proizvodi u postrojenju bavarskog brenda u mestu Dingolfing u Nemačkoj. 
U ovom postrojenju se proizvode još i modelu Serije 5 i 7 kompanije BMW, a bavarski proizvođač je, da bi osposobio fabriku za proizvodnju modela Serije 8, uložio nekoliko miliona evra.

Takođe, kako navode iz kompanije, „zahvaljujući toj investiciji, uveden je veliki broj digitalnih inovacija u proces proizvodnje“.

U okviru novu Serije 8 za sada se proizvodi samo kupe verzija, ali u planu su i kabriolet i Gran Coupe sa petoro vrata. Sve tri varijante dobiće i ekstremnu, „M“ verziju.

Kada je reč o proizvodnji kupea, trenutno se proizvodi samo verzija M850i xDrive, koja se može videti na snimcima i fotografijama iz fabrikeOvaj model pogonjen je bi-turbo V8 agregatom radne zapremine 4,4 litara, koji je povezan sa osmostepenim automatskim menjačem. Agregat razvija 523 konjske snage i 750 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Zahvaljujući tome, ovaj automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,7 sekundi, i postiže maksimalnu brzinu koja je elektronski ograničena na 250 km/h.

Kupe Serije 8 izrađuje se od kombinacije čelika, plastike, aluminijuma i ugljenikovih vlakana. Paneli karoserije kao što su krov i vrata su izrađeni od aluminijuma.

„S obzirom da naša fabrika već proizvodi modele Serije 7, imamo veliko iskustvo u konstruisanju vozila iz segmenta luksuznih automobila“, naveo je šef fabrike, dr Andreas Vent. „Spremni smo za proizvodnju novog modela, a siguran sam da će oni koji ga kupe, uživati u njemu“, dodao je on.

Kada počne da se prodaje od novembra ove godine, novi BMW Serije 8 će biti dostupan sa dva agregata. Jedna, gore pomenuta, verzija će nositi oznaku M850i xDrive, a druga 840d xDrive i imaće trolitarski dizel, twin-turbo agregat koji razvija 315 konjsih snaga i 680 Nm obrtnog momenta.

Početna cena modela sa dizel agregatom će biti oko 100.000 evra, dok će početna cena verzije M850i xDrive biti 125.700 evra, u Nemačkoj.

Izvor: VreleGume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *