Fond zdravstva na klimavim nogama

Objavljeno: 8.7.2018.


Iako je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u finansijskoj dubiozi, rukovodstvo Fonda tvrdi da su u proteklom periodu značajno stabilizovali finansijsku situaciju i omogućili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Iz resornog ministarstva ih podržavaju. Stručnjaci tvrde da je u pitanju obmana.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske umjesto prihodima, pohvalio se rashodima. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine ostvaren minus od dva miliona maraka. U istom periodu prošle godine taj minus je bio čak 29 miliona, a 2016. godine rashodi Fonda su bili 41 milion.

Obaveze Fonda od dolaska novog menadžmenta smanjene su za oko 160 miliona maraka. Tvrde da deficiti neće ugroziti prava osiguranika, već naprotiv, da će biti povećana određena prava.

“Republika Srpska ima najkvalitetniju radioterapiju bez čekanja, kao i dijalizu u regionu, a i po dostupnosti bioloških lijekova osiguranicima prednjačimo u odnosu na druge zemlje. To još više dobija na značaju ako imamo u vidu da su izdvajanja u Republici Srpskoj za zdravstvo niža u odnosu na zemlje regiona.”

Dodali su da se nastavilo sa pozitivnim trendom poslovanja i da je Fond sada stabilan. Imaju čak i plan kako bi mogli da dođu do dodatnih izvora finansiranja.

“Uvođenjem akciza na duvan i alkohol Fond bi godišnje mogao da ostvari dodatnih 50 miliona KM prihoda. Od premije za autoodgovornost ostvarili bismo godišnji prihod od sedam miliona KM, dok bi izjednačavanjem stope doprinosa za sve osiguranike ostvarili veći prihod za 100 miliona KM godišnje.”

Podrška ovakvom načinu poslovanja Fonda stigla je iz resornog ministarstva.

“Mislim da je ta mjera i odluka Upravnog odbora i direktora FZO bila ispravna i kao što vidite mi danas nemamo nekih zahtjeva dobavljača, nemamo primjedbi, nastojimo da snabdijevamo lijekovima na najbolji mogući način. Neke poteškoće ćemo imati zato što smo malo tržište, zato što se određeni lijekovi povlače ili dobavljači neće da se prijave na tendere za te lijekove koji su starije generacije. Nastoje da uvedu nove generacije, ali mi pronalazimo načine”, izjavio je ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Da baš i nije sve tako sjajno u Fondu, govori i činjenica da je Fond podigao novi kredit od 136 miliona maraka. Bivši ministar zdravstva Srpske pita zbog čega je mijenjan pravilnik o obračunu deficita, a sve uz pomoć Ministarstva finansija, da bi prikazani gubitak pao sa 41 na sadašnjih dva miliona maraka.

“To je čisto obračunska taktika koja neće popraviti stanje u Fondu kad se uzme da je dignut kredit od 17 miliona u 2017. godini, a sada 138 miliona da bi se popravilo stanje, od čega samo 9 miliona ide u prava pacijenata, a dok u informatiku ide 30 miliona KM iz istih kredita”, objašnjava bivši ministar zdravstva Republike Srpske Slobodan Stanić.

Trenutno, Fond zdravstvenog osiguranja potražuje oko 280 miliona maraka za doprinose, a poslodavcima duguje oko 42 miliona za bolovanje. Paradoks u svemu tome je što u neredovne platiše uglavnom spadaju javne zdravstvene ustanove, firme u stečaju i javna preduzeća.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *