Audi najavio kraj bočnih retrovizora kakve poznajemo

Objavljeno: 8.7.2018.


Krajem ove ili početkom sledeće godine Audi će krenuti s isporukom električnog SUV-a E-Tron. Ovaj automobil će doneti brojne novitete za ingolstadtskog proizvođača, ali jedna upada u oči više od drugih.
Virtuelni bočni retrovizori biće opcija koju će moći da odaberu kupci E-Trona na nekim tržištima.

Reč je o sistemu koji stakla u kućištima zamenjuje kamerama, kao i 7-inčnim displejima smeštenim u uglove vozačevih i suvozačevih vrata.

Audi je pokazao prve fotografije završenog enterijera, a ujedno i funkcionalnost ove futurističke tehnologije. Ipak,teško je oteti se utisku da virtuelni retrovizori pomalo komplikuju inače veoma jednostavno rešenje.

Nemci tvrde da će kupci imati mogućnost zumiranja i izbora širokog ugla prikazivanja, ali sami displeji nam se čine premali. Za konačan sud ipak moramo da sačekamo konačni proizvod i da se isproba u praksi.

To doduše neće biti moguće svuda, jer brojne evropske zemlje obavezuju proizvođače na ugradnju retrovizora s ogledalima.

Proizvođači već godinama žele da promene ovaj trend jer glomazna kućišta bočnih retrovizora značajno pogoršavaju aerodinamiku automobila, a samim tim povećavaju potrošnju i emisiju izduvnih gasova.

Kako Audijev novi sistem funkcioniše u praksi možete pogledati u priloženom video isečku.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *