Preminuo francuski pisac i reditelj Klod Lanzman

Objavljeno: 6.7.2018.


Francuski pisac i sineasta Klod Lanzman, reditelj dokumentarnog filma “Šoa”, preminuo je u Parizu u svom domu u 92. godini, saopštila je njegova izdavaćka kuća, prenosi Frans pres.
“Klod Lanzman je umro jutros. Bio je već danima veoma slab”, navela je izdavačka kuća Galimar.

Lanzman je svetski poznat po delu “Šoa”, monumentalnom dokumentarnom filmu od devet i po sati. Reditelj je tokom 12 godina pažljivo prikupljao podatke, dokumenatciju i svedočenja o nacističkom istrebljenju Jevreja.

Reditelj, koji ima jevrejske korene, odrastao je bez ikakvog uticaja jevrejske kuture do posete Izraelu 1952. godine kada s tom zemljom stvara neraskidive veze.

Ceo materijal od 350 sati snimanja Šoe dostupan je u Muzeju Holokausta u Vašingtonu.

Snimio je i petočasovni dokumentarac “Tsahal” posvećen izraleskoj vojsci, kao i film “Lights and Shadows” o izraleskom ministru Ehudu Baraku.

Kao novinar i pisac, Lanzman je sarađivao i potom vodio čuveni časopis “Moderna vremena” (Les Temps modernes) koji je 1945. osnovao književnik i filozof Žan-Pol Sartr.

Lanzman je dobio brojna međunarodna i francuska priznanja, među kojima su počasne titule Univerziteta u Jerusalimu i Amsterdamu, članstvo u nemačkoj Akademiji umetnosti kao i francuske medalje Legije časti.

Foro:  REUTERS/Eric Gaillard

Izvor. Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *