Osobe koje odlaze na spavanje u ovo vreme sklonije su depresiji

Objavljeno: 6.7.2018.


Ako je verovati naučnicima, između kasnog odlaska na spavanje i depresije postoji velika povezanost.
Naučnici su sproveli zanimljivo istraživanje o depresiji, u kome je učestvovalo 32.000 medicinskih sestara prosečne starosti 55 godina.

Na početku istraživanja nijedna od njih nije imala dijagnozu depresije, a potom su se podelile u tri grupe – 37 odsto je ranoranilac, 10 odsto noćni tip, a 53 odsto između jutarnjeg i noćnog ekstrema.

Tim naučnika je pratio njihove životne navike tokom četiri godine, a ispostavilo se da veću verovatnoću da obole od depresije imaju žene koje su pripadale grupi “noćnih ptica”.

Naime, istraživanje se odnosi na žene koje su noćni tipovi, ali treba naglasiti da ne znači da to ne znači da će sve “noćne ptice” obavezno razviti depresiju.

Onima koji vole ujutru duže da spavaju stručnjaci savjetuju da što više vremena provode napolju, kako bi dobili odgovarajuću dozu dnevnog svetla, kao i da vežbaju jer se tako luči endorfin koji pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja.

Žene koje rano ustaju imaju manje šanse da razviju depresiju, poručuje obimna studija objavljena u “Magazinu psihijatrijskog istraživanja”.

Foto: Thinkstock ilustracija

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *