Markione: Ne verujte svemu što vidite

Objavljeno: 27.6.2018.


Konceptni modeli bi trebalo da ukažu svakodnevnim kupcima vozila kako bi mogao da izgleda automobil koji će moći da kupe za nekoliko godina.
Međutim, oni često prave problema proizvođačima jer se koncept i realnost retko podudaraju, pa nešto nečuveno i divlje što skuplja “klikove” na internetu na kraju ne stigne do prodajnog salona.

Postoje dve vrste koncepata – jedna je već realizovana ideja proizvođača kako će taj model zaista da izgleda, a na koji su samo dodati neki “konceptni” detalji poput ogromnih felni, vrata bez ručki, futurističkih farova, kamera umesto retrovizora, a druga modeli koji predstavljaju isključivo neobuzdan dizajnersi i inženjerski talenat koji za rezultat ima proizvod koji se neće pojaviti ni za deset godina.

Najbolji komentar u vezi s tim dao je verovatno direktor Fiat Chrisler grupacije (FCA) Serđo Markione istakavši da automobilski entuzijasti ne bi trebalo da se zaljubljuju u sve što vide.

On je upozorio iste te entuzijaste da neke stvari nikad neće ući u serijsku proizvodnju, a posebno je naglasio električne koncepte.

“Previše je buke u vezi sa električnim automobilima, njih i dalje kupuje manje od 1% kupaca”, kaže Markione.

Mnogi investitori pokušavaju da iskoriste talas popularnosti EV vozila pa ulažu ogromne sume novca u koncepte, a onda ih pogodi realnost, kapital presuši, a kompanije iščeznu.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *