Uhapšen Zdravko Mamić!

Objavljeno: 14.6.2018.


Pripadnici SIPA uhapsili su Zdravka Mamića, prema međunarodnoj potjernici koju je raspisao Županijski sud u Osijeku, saznaje Žurnal.
Mamić je u Hrvatskoj prvostepeno osuđen na šest i po godina zatvora, a prije toga je pobjegao u BiH. Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, bivši izvršni direktor zagrebačkog Dinamo, uhapšen je na području Međugorja.

Prema zakonskoj proceduri, Zdravko će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicioni sudija trebao utvrditi koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić u skladu sa zakonskim propisima neće do daljnjeg biti izručen Hrvatskoj.

Podsjetimo, u slučaju da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde BiH donio odluku o izručenju.

U slučaju Zdravka Mamića, koji posjeduje državljanstvo BiH, teško je procijeniti koje bi poteze mogla poduzeti Hrvatska kako bi on završio na teritoriji te zemlje.

Član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima kaže da se državljanin BiH ne može izručiti drugoj zemlji za izvršeno krivično djelo na području te zemlje, izuzev ako bilateralnim ugovorom o izručenju nije drugačije definisano.

BiH i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz novembra 2012. godine. Ali ako su krivična djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elementa za izručenje.

Žurnal

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *