NOVI PRITISCI NA SVJEDOKE I TUŽIOCA AID u odbrani Nasera Orića

Objavljeno: 14.6.2018.


Bošnjački mediji i paradržavne obavještajne strukture ponovo su pokrenuli žestoku kampanju pritisaka na svjedoke i nadležnog tužioca u slučaju Nasera Orića.
Nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH nedavno poništilo prvostepenu oslobađajuću presudu ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici zbog zločina nad Srbima, u pojedinim bošnjačkim medijima počela je žestoka kampanja protiv nadležnog tužioca u tom predmetu Miroslava Janjića.

Izvori Srpskainfo iz bezbjednosnih struktura, kao i predstavnici udruženja koja okupljaju srpske žrtve upozoravaju da se tu radi o doslovno prepisanom scenariju iz vremena kada je protiv Orića vođen prvostepeni postupak, a kada su, kako podsjećaju, nadležni tužilac i svjedoci Tužilaštva BiH takođe bili pod neviđenim pritiscima iz Sarajeva.

– Odmah nakon što su u javnost isplivali detalji odluke Apelacionog vijeća Suda BiH o poništavanju oslobađajuće presude Naseru Oriću u pojedinim bošnjačkim medijima pojavili su se kompromitujući tekstovi protiv tužioca Janjića, koji ga optužuju za navodno krivično djelo sprječavanja dokazivanja u nekim drugim predmetima koje je vodio – ističu naši sagovornici.

Izvori Srpskainfo podsjećaju na to da je nedugo nakon što je u avgustu 2015. godine pred Sudom BiH podignuta optužnica protiv Nasera Orića skoro po istom šablonu pokrenuta žestoka kampanja protiv nadležnog tužioca u predmetu.

– Tada su Janjića optužili da je navodno uzeo 60.000 evra mita u jednom drugom predmetu, što je kasnije odbačeno kao potpuna laž. Protiv pojedinaca iz SIPA koji su u javnost plasirali takve informacije, a koji su se dovodili u vezu s bošnjačkom paraobavještajnom službom AID tada je bio pokrenut i krivični postupak. Međutim, nepovratna šteta tužilaštvu u slučaju Nasera Orića već je bila nanijeta, što je nakon prvostepene oslobađajuće presude direktno potvrdio i sam Janjić.

– Nakon toga su prvi put prijavljeni i izvršeni uticaji na svjedoke. U tom predmetu sam oštećen kao postupajući tužilac, a na taj je način onemogućeno dokazivanje ratnog zločina – rekao je tada Janjić.

Inače, izvori našeg portal iz bezbjednosno-obavještajnih krugova RS tvrde nam da su se i pritisci na svjedoke protiv Orića ponovo pojavili odmah nakon što je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

– Svjedoci koje je tužilaštvo posljednjih dana kontaktiralo u namjeri da ponovo svjedoče protiv Orića masovno odbijaju svjedočenje ili pak izmišljaju razne razloge da se ne pojave pred sudom – tvrde naši sagovornici.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović za Srpskainfo je izjavila da se predstavnici srpskih žrtava plaše da će i ponovljeni postupak protiv Nasera Orića proći kao i onaj prethodni.

– Bojim se samo da opet ne prođemo kroz istu agoniju kao u prvostepenom postupku. Ukoliko analiziramo dosadašnji rad pravosuđa BiH ništa nam ne znači ukidanje presude dok Orić ne bude smješten iza rešetaka – izjavila je Filipovićeva.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić takođe smatra da će i ponovoljeni sudski postupak protiv Nasera Orića proteći u atmosferi žestokih pritisaka na svjedoke i nadležnog tužioca.

– Pritisci i zastrašivanje onih koji optužuju i svjedoče protiv Orića su stvari na koje moramo računati i u ponovljenom postupku – kaže Dukić.

Organizovana kampanja
O organizovanom pritisku na svjedoke i tužioce u predmetima koji se vode protiv bošnjačkih ratnih “heroja” svjedoči i nedavni primjer podizanja optužnice protiv Atifa Dudakovića.

Nakon što je poslije skoro 12 godina istrage Tužilaštvo BiH objavilo optužnicu protiv Dudakovića u sarajevskim medijima povela se bjesomučna kampanja protiv nadležnog tužioca Vedrane Mijović, čiji je glavni “grijeh” to što je Srpkinja i što je kćerka bivšeg poslanika SNSD Slavka Jovičića.

Srpskainfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *