Nova zaduženja vlasti Srpske

Objavljeno: 14.6.2018.


U istoj sedmici kada je Vlada Federacije BiH otkazala prodaju obveznica i trezorskih zapisa u iznosu od 170 miliona KM, Vlada Republike Srpske se odlučila na dodatno zaduživanje prodajom obveznica u iznosu od oko 400 miliona KM!
Vlada RS donijela je na početkom juna odluku o prvoj emisiji obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 200 miliona evra, odnosno 400 miliona KM, dok je u istoj sedmici Vlada FBiH odlučila otkazati sve aukcije vrijednosnih papira planiranih u trećem tromjesečju 2018. godine u ukupnom iznosu od oko 170 milipna KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, rekao je da “RS nije spremna platiti kamatnu stopu iznad 5 posto”, ali je izbjegao konkretan odgovor na pitanje na šta će biti uložen novac prikupljen prodajom obveznica.

”Već sada postoji veliko interesovanje za ovu emisiju obveznica. Sada se još teško izjasniti kako će se to razvijati. Mi u Ministarstvu finansija RS nosimo jednu pozitivnu tremu, ali smo sigurni da će to biti uspješno realizovano do 28. juna”, kazao je Tegeltija, što je sasvim realna procjena jer će banke jedva dočekati priliku da otkupom obveznica na kamatama zarade nekih 150 do 200 miliona KM.

U FBiH, u isto vrijeme, Vlada je usvojila odluku kojom je otkazala sve aukcije državnih vrijednosnih papira planiranih u trećem tromjesečju 2018. godine.

“Otkazivanje je rezultat odgovarajućeg nivoa likvidnosti i smanjene potrebe za finansiranjem”, navodi se u službenom saopštenju Ministarstva finansija Vlade Federacije BiH.

Prema aukcijskom kalendaru koji je objavljen na web stranici Ministarstva finansija, FBiH je planirala u trećem kvartalu ponuditi obveznice i trezorske zapise u iznosu od 170 miliona KM, no to se neće desiti jer su u međuvremenu porasli budžetski prihodi iz indirektnih kao i direktih poreza.

Kako su budžetski prihodi jedako porasli u oba entiteta, postavlja se logično pitanje zašto se Vlada Republike Srpske zadužuje za dodatnih 400 miliona KM, dok u isto vrijeme Vlada Federacije BiH odustaje od novog zaduživaja zbog porasta priliva budžetskih sredstava.

Nije teško zaključiti da se Vlada Republike Srpske odlučila za novo zaduživanje zbog predstojećih izbora u oktobru, kako bi novim i većim transferima pridobila naklonost što većeg broja budžetskih korisnika i stalnih budžetskih klijenata, koji zajedno čine najznačajniju glasačku bazu vladajućeg režima u Republici Srpskoj.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *