Nakon Trampa, Kimu se sprema novi “istorijski” susret

Objavljeno: 14.6.2018.


Japanske vlasti pripremaju sastanak između premijera Šinza Abea i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, pišu japanski mediji.
Podsetimo, ove sedmice severnokorejski lider sastao se u Sungapuru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, što su svi svetski mediji i stručnjaci okarakterisali kao istrojski susret.

Sada japanske vlasti pripremaju sastanak između premijera Šinza Abea i lidera Severne Koreje. Japan koji je ostao po strani tokom intenzivnih diplomatskih aktivnosti poslednjih meseci oko Severne Koreje, sada želi direktno da se obrati vlastima Pjongjanga, posebno o pitanju japanskih državljana otetih sedamdesetih i osamdesetih godina u Severnoj Koreji.

Japanske vlasti predvidjaju nekoliko scenarija, medju koji je Abeova poseta Pjongjangu u avgustu, preneo je danas list Jomiuri šimbun i dodao da je moguć sastanak na marginama ekonomskog foruma predvidjenog u septembru u Rusiji.

Nekoliko japanskih medija prenelo je danas da je Kim izrazio spremnost da se sastane s Abeom, dok je japanski premijer takođe rekao da želi direktni sastanak s liderom Severne Koreje o otetim Japancima.

“Ukoliko bude bilo teško da se organizuje sastanak u Pjongjangu u avgustu, Abe bi mogao da se sastane s Kimom u septembru na ekonomskom forumu u Vladivostoku”, naveo je Jomiuri.

Portparol japanske vlade Hošihide Suga odbio je da potvrdi tu informacije navodeći da ništa još nije odlučeno.

Japan tvrdi da je Severna Koreje otela najmanje 17 japanskih građana sedamdesetih i osamdesetih godina da bi obučila svoje špijune o japanskoj kulturi i jeziku.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *