Građani ponovo blokirali saobraćaj

Objavljeno: 14.6.2018.


Nezadovoljni papreno visokim cijenama goriva građani su i danas izašli na proteste na više mjesta u Banjaluci. Do blokada saobraćaja je došlo i rano jutros kod zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci.
Protesti i blokade zbog veoma visokih cijena goriva su nastavljene. Nekoliko desetina građana je u kasnim popodnevnim časovima, usporenim prelaskom preko pješačkog prelaza nekoliko puta obustavljali saobraćaj kod kružnog toga prema naselju Lauš u Banjaluci.

Okupljanje je pratio veliki broj pripadnika policije, kao i Jedinice za podršku. Građani su u više navrata tijelima fizički zaustavljali saobraćaj, pa je situacija u više navrata bila veoma napeta.

Sa protesta je poručeno da je smanjenje cijene goriva za pet pfeninga, koje je najavljeno iz Vlade Republike Srpske, neprihvatljivo.

Nakon višednevnih protesta i blokada saobrćajnica iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske su najavili smanjenje cijene goriva za pet pfeninga.

Za najveći skok cijena goriva u ovoj godini, uzrok je povećanje akciza koje su u parlamentu BiH podržali poslanici SNSD-a,SDA i HDZ-a. Predsjendik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da su blokade puteva neprihvatljive i tvrdi da smanjenja akciza neće biti.

Građani nezadovoljni cijenama goriva su protestvovali i rano jutros, kada su u sedam časova i 30 minuta, blokirali pješački prelaz kod zgrade Vlade Republike Srpske.

Okupljeni su prelazili preko pješačkog prelaza i nisu dopuštali automobilima da prođu ulicom Olimpijskih pobjednika. Jedan od vozača nije htio da se zaustavi pred pješacima, pa je automobilom lakše povrijedio dvije djevojke.

Na protestima je bio i odbornik PDP u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković, koga su juče priveli pripadnici policije Republike Srpske.

Od početka godine cijene goriva su nekoliko puta povećavane. Obustave saobraćaja se svakodnevno dešavaju već pet dana, a poljednjih dana prate ih jake policijske snage.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *