Borisov odbio da se sastane sa Ivanovim u Sofiji

Objavljeno: 14.6.2018.


Premijer Bugarske Bojko Borisov odbio je susret sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim, koji je planiran za sutra, zbog odnosa šefa makedonske države prema dogovorenom sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.
Kako je javio bugarski portal “24 sata”, pozivajući se na svoja saznanja, Ivanov je doputovao u posetu Bugarskoj, gde bi tokom dana trebalo da se sretne sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim.

Planirani susret Ivanova sa Borisovim je deo zvaničnog programa njegove posete.

Navodi se da je Borisov navodno naložio i ministarki inostranih poslova Bugrske, Ekaterini Zaharijevoj, da takođe ne prihvati susret sa Ivanovim.

Podseća se da je poseta zamenice premijera i ministarke Zaharijeve Skoplju planirana za 15. i 16. jun.

Na pitanje da li će doći do susreta Borisova i Zaharijeve sa Ivanovim, iz Ministarstva spoljnih poslova u Sofiji je saopšteno: “Naš stav je principijelan i jasan, kao i cele međunarodne zajednice. Integracija u EU i NATO je ključna za budući razvoj naše susedne države, i to ne treba dovoditi u pitanje”.

Ivanov je danas u poseti Bugarskoj, a prema programu posete je bilo planirano da sa premijerom i miistrom inostranih poslova, razgovara i o sporazumu o sporu sa Grčkom oko imena.

Podseća da je Ivanov odbio da prihvati dogovoreni sporazum sa Grčkom prema kojem bi se, između ostalog, ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Republika Severna Makedonija.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *