Skandal u sudnici Suda BiH

Objavljeno: 13.6.2018.


Sud BiH danas je ponovo dokazao da pred pravdom nisu svi jednaki.
Sudija Džemila Begović prihvatila je da general tzv.Armije BiH Nehru Ganić optužen za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Čemerno može biti vještak odbrane Mensura Đakića optuženog za zločin nad Srbima u brčanskom selu Bukvik.

Tužilaštvo BiH tereti Mensura Đakića nekadašnjeg komandanta 108.brigade HVO-a i Begdaza Kajtazija za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru 92. u brčanskom selu Bukvik.

Đakić se tereti da nije spriječio vojnika da ubije tri osobe srpske nacionalnosti, a nakon toga je propustio da kazni počinioca. Kajtazi, bivši pripadnik HVO-a, optužen je za ubistvo dvije žene srpske nacionalnosti – Milku i Radojku Brestovački.

Odbrana optuženih je angažovala Nehrua Ganića kao vojnog vještaka-eksperta, ali je postupajući tužilac Miroslav Janjić zatražio njegovo izuzeće.

Pprotiv Ganića, ratnog generala tzv. Armije BiH, potvrđena je optužnica za zločin nad srpskim civilima u selu Čemerno kod Ilijaša. Podsjećamo u maju 92.godine u napadu na selo Čemerno ubijeno je preko 30 srpskih civila, žena, djece i staraca. Ganić je tada bio komandant Teritorijalne odbrane opštine Breza.

Zahtjev tužioca sudija Džemila Begović nije uvažila čime je napravljen presedan u sudskoj praksi. Ovo je jedinstven slučaj da se istoj osobi u jednoj sudnici sudi za zločin nad srpskim civilima,a istovremeno ta osoba u drugoj sudnici istog suda svjedoči kao vještak u korist takođe optuženih za zločin nad srpskim civilima.

Ne želeći da učestvuje u,kako je rekao, omalovažavanju srpkih žrtava, tužilac Janjić je odbio da ispituje Ganića u svojstvu vještaka odbrane. Dodao je da bi ispitivanje vještaka protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine predstavljlo kršenje načela i principa pravde te da on u tom skandalu ne želi da učestvuje.

Tako je Nehru Ganić, general tzv. .Armije BiH optužen da je u ratu počinio zločin nad Srbima nakon rata postao ekspert – vještak koji brani zločince. Ganić je pred Sudom BiH vec bio svjedok odbrane u predmetima zločina nad hrvatskim civilima u Trusini ali i u predmetu optuženim za ratne zločine nad sarajevskim Srbima u logoru Viktor Bubanj, odnosno nekadašnjoj kasarni JNA a danas sjedištu Suda i Tužilaštva BiH.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *