Nestaju najstariji baobabi u Africi

Objavljeno: 13.6.2018.


Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se delimično ili potpuno u poslednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promenama.
“Neverovatno je da tokom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više hiljada godina”, rekao je za AFP Adrian Patrut sa univerziteta Babes-Bolyai u Rumuniji, koautor studije objavljene u časopisu Nature Plants.

“U drugoj polovini 19. veka, veliki baobabi u južnoj Africi počeli su da se suše, ali se u poslednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše”, dodaje naučnik.

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, sa ogromnim stablom i s granama sličnim korenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane vidljiv s kilometarske udaljenosti.

Ali, u poslednjih dvanaest godina, devet od trinaest najstarijih baobaba se delimično ili potpuno sasušilo, navodi se u studiji.

Među žrtvama su tri orijaša: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kojem je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svetu, s deblom prečnika većeg od deset metara i glasoviti Čapman u Bocvani, na kojem je slavni istraživač Dejvid Livingston urezao svoje inicijale i proglašen je nacionalnom baštinom.

Naučnici su ovakvo stanje otkrili slučajno nastojeći da odgonetnu tajnu njihove dugovečnosti.

“Područje na kojem hiljaduletnji baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrevaju”, zaključuje Patrut.

Foto: Shutterstock

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *